Работодателите подготвят протест срещу високата цена на тока

Първоначално определената дата на демонстрацията е насрочена за 31 януари, но тя подлежи на обсъждане

Работодателите подготвят протест срещу високата цена на тока
Беше взето решение за провеждане на протест, заедно с национално представителните синдикални организации, както и такива на браншово и регионално ниво. Това решение е било взето на заседание на Управителния съвет на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), проведено на 11 януари 2018 г. В нея членуват четирите национално представителни работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

Работното предложение за дата на провеждане на протеста е 31 януари, което подлежи на допълнително съгласуване между организациите, вкл. в рамките на техните управителни органи, се казва в позицията на работодателите.

Предстои, освен окончателно уточняване на датата за протеста и неговите параметри, АОБР да съгласува и одобри своите приоритети за 2018 г., които ще бъдат официално представени на пресконференция, насрочена за 22 януари 2018 г., понеделник, от 11:00 часа, в Пресклуба на БТА.

От известно време работодателите алармират, че нещо нередно се случва на свободния пазар на електроенергия в България и дори призоваха своите членове да преминат към регулирания пазар, тъй като там цената е по-ниска. Има съмнение, че определени търговци манипулират пазара, опитвайки се вдигнат значително цената.

Преди дни председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. „От следващия месец обаче цената се увеличава – с между 30 и 60%“, коментира Велев и добави, че това би могло да доведе до рязко поскъпване на основни стоки и продукти.
Коментари: 0