Ръст на азиатските борси

Златото нарасна след конфликта между Саудитска Арабия и Иран

Ръст на азиатските борси
3644 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Доларът се търгуваше усилено през вчерашния ден като най-голямо движение имаше при долар/йена, който слезе с 0,7% заради рисковете идващи от Китай и нововъзникващите пазари. Австралийски долар/йена падна значително с 2,8%, което показва до каква степен пазарите избягваха рисковите покупки.

Всичко започна когато Китайската централна банка постави първото фиксиране на валутния курс за новата година на 6,5032 китайски юана за долар, което е отслабване на валутата с 15%. На валутните пазари двойката отчете покачване от 500 пипса от 6,5760 на 6,6294. Пазарите все още се безпокоят, че китайската икономика продължава да се свива след излизането на производствения PMI индекс отчел за януари 49,7, което е под нивата от 50 и малко по-слаб резултат от очакваното.

В САЩ, ISM индекса за производството отчете 48,2 за декември, което е втори пореден месец с нива под 50 и най-слаб резултат след юни 2009 г. В еврозоната обаче, PMI индекса за производството нарасна от 53,1 през ноември до нива от 53,2 през декември. Това показва, че въпреки спада в Китай и в други ново възникващи икономики, икономиката в еврозоната е устойчива. Подкрепата е дошла от забавения ефект от монетарните облекчения и спада на валутния курс на еврото. В Германия обаче излязоха разочароващи данни за индекса на потребителските цени през декември, което предполага, че ЕЦБ ще срещне трудности по постигането на инфлационните си цели.

Във Великобритания производствения PMI за декември спадна до 51,9 спрямо нива от 52,5 през ноември. Слабостта отразява проблемите идващи от силата на британския паунд.

Суровини

Златото нарасна при търсенето на сигурност сред нарастващото напрежение между Саудитска Арабия и Иран.

Среброто намира същата подкрепа макар и да е по-слабо изразена от тази при златото.

Платината миналата седмица се движеше и в двете посоки най-вече заради слабата ликвидност.

Базовите метали спаднаха заради по-слабия от очакваното резултат за PMI индекса в Китай, текущите разпродажби на юани и разпродажбите на световните капиталови пазари, които вредят на краткосрочните перспективи.

Цената на петрола първоначално растеже заради напрежението в Близкия изток. Опасенията обаче за нарастващото предлагане изтриха печалбите, по-специално заради вероятността по-голямото напрежение да намали възможността за сътрудничество между двата основни производителя. Навлизането на Иран отново на пазара, след вдигането на санкциите, влошава допълнително ситуацията със свръх предлагането.

Капиталови пазари

Началото на новата година не беше успешно и европейските и американските индекси потънаха след данните от Китай, които запазиха опасенията за забавянето на местната икономика.

Подкрепи Economic.bg