Расте броят на българските фирми, обявени в несъстоятелност

Скокът е най-висок през юни и юли

Расте броят на българските фирми, обявени в несъстоятелност

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

3671 ~ 1 мин. четене

Расте броят на българските предприятия, обявени в несъстоятелност през месеците юни и юли. Това става ясно от анализ на Българската стопанска камара, като данните са от регистъра на Агенцията по вписванията. През юни те скачат с 80% спрямо месец май, но в периода март - май, когато в България бе въведено извънредно положение заради разпространението на коронавируса, са отчетени значително по-малко подобни случаи. На годишна база ръстът им през юни е по-ограничен - с 32%, а през юли - с 24%.

Същевременно с близо 5% намаляват заетите през първата половина на годината, в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е спадът на заетостта в туризма - с близо 50 хил. души, в преработващата промишленост - с 30 хил., и в търговията - с 13 хил. Най-много наети пък са в секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщенията“ - 6 хил. Тази порция данни е събрана от Националния статистически институт.

Заради коронавируса преките инвестиции у нас се сринаха драстично - особено в началото на второто тримесечие, като според анализа на БСК, базиран на статистиката на БНБ, те са на едни от най-ниските си нива за последните 20 години през периода април - юни.

Подкрепи Economic.bg