Разкритикуваха Юнкер за поздрава му към Путин

Недоволни евродепутати коментират, че председателят на ЕК не е намекнал по никакъв начин за отговорностите на Русия в международен план

Разкритикуваха Юнкер за поздрава му към Путин

Снимка: БТА

Днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер поздрави Владимир Путин по повод преизбирането му за президент на Русия. Действията му обаче срещнаха остра критика  от страна на някои евродепутати. 

„Добрите отношения между ЕС и Русия са жизненоважни за сигурността на нашия континент. Наша обща цел би трябвало да бъде възстановяването на европейския ред в сигурността. Надявам се да използвате Вашия четвърти мандат в преследването на тази цел“, пише в поздравителното послание на Юнкер до Путин.

„Това писмо на Жан-Клод Юнкер е срамно“, протестира евродепутатът от Острова Ашли Фокс, който ръководи групата на британските консерватори в Европейския парламент (ЕП). Според него да поздравяваш Путин за победата му без да споменеш „явното подправяне на бюлетини“ е достатъчно лошо. „Обаче фактът, че той не е споменал отговорността на Русия в атаката с бойно отровно вещество срещу невинни хора в моя избирателен район е нещо отвратително“, заяви Фокс, визирайки покушението от 4 март срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които оттогава са в болница в тежко състояние.

„Председателят на Европейската комисия се държи помирително с човек (Владимир Путин, бел.р.), който представлява явна заплаха за сигурността на Запада“, заяви британецът.

Бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, сега председател на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП, също реагира неодобрително с думите, че сега не е моментът за поздравления. „Винаги ще имаме нужда от диалог с Русия, но едни по-тесни връзки трябва да са обусловени от уважаването на опиращия се на фундаментални права и ценности международен ред“, написа той в Twitter.

В Европа и други лидери поздравиха Владимир Путин. Германският канцлер Ангела Меркел му изпрати „горещи поздравления“ за изборната победа, а френският президент Еманюел Макрон му изпрати „пожелания за успех“, но същевременно го призова „да хвърли пълна светлина върху отговорностите“ в аферата Скрипал, отбелязва АФП.

Впечатление прави обаче, че председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, не е изпратил поздравление до новия стар руски президент. „Няма да се изненадам, ако не го направи изобщо“, заяви пожелал анонимност високопоставен представител на ЕС.
Коментари: 0