Разрушени са връзките в банковия сектор

Сметката тепърва ще се плаща, заяви Симеон Дянков

Разрушени са връзките в банковия сектор
192 ~ 1 мин. четене

"Сметката тепърва ще се плаща. Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкия и средния бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати, а това продължава и днес". Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването "Здравей България".

Според Дянков бившият управител на КТБ Иван Искров не е заслужавал заплатата от 45 хил. лв., каквато се смята, че е взимал. "Определено не ги заслужи. И преди фалита на банката миналата година имаше проблеми – още през 2006–2008 г.", обясни той.

По думите на бившия финансов министър още през 2009 г. заради влизането на България в Еврозоната, се е търсила личност, която говори добре английски език, разбира от икономика и финанси и се ползва с авторитет в Европа.

"Г-н Искров не отговаряше на нито едно то тези условия и според мен беше една от големите грешки на 2009-2010 г. , че той получи втори мандат", категоричен е Дянков. Той смята, че подкрепата за мандата Искров е получил в парламента, не в правителството.

Относно преизбирането на подуправителите Симеон Дянков обясни, че "поне един от тях е удобен на тези в парламента, които не искат да се разкрие цялата истина за КТБ".

"Там има истина, която не е само от миналата година, а от няколко години и няколко правителства. Всички тези тежки спестявания от 2009 г. насам са заради немарливостта на Иван Искров", смята бившият финансов министър.

Подкрепи Economic.bg