Реформата на БЕХ е ключът за одобрение на Плана за възстановяване

България може да бъде сред първите, които да се възползват от проектите в новия програмен период. Всичко зависи от новото правителство

Реформата на БЕХ е ключът за одобрение на Плана за възстановяване

Снимка: Красимир Свраков

~ 5 мин.
Антония Симова Антония Симова

Националният план за възстановяване и устойчивост на България се превърна в една от ключовите теми в политическия живот през последните месеци. С него България има възможност да получи близо 13 млрд. лв. безвъзмездно финансиране и достъп до още близо 9 млрд. лв. нисколихвени заеми. Какво да включва въпросният план и как да направи българската икономика устойчива на възможни бъдещи сътресения бе въпрос, върху който двама вицепремиери по европейските въпроси работеха.

В крайна сметка България изпрати своя План сред последните страни членки на Европейския съюз. Това се случи при управлението на служебното правителство и служебният вицепремиер Атанас Пеканов. С встъпването в длъжност на новото редовно правителство Пеканов предаде щафетата на финансовия министър Асен Василев.

Какво очаква да се случи оттук насетне с Плана за възстановяване, както и с проектите, заложени в новия програмен период, разказва Атанас Пеканов. Освен че бе част от служебния кабинет на президента Румен Радев, той  е иĸoнoмиcт в Aвcтpийcĸия инcтитyт зa иĸoнoмичecĸи изcлeдвaния (WІFО) и дoĸтopaнт и пpeпoдaвaтeл във Bиeнcĸия иĸoнoмичecĸи yнивepcитeт. Paбoтил e в Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa и e чacт oт cтpaтeгичecĸия cъвeт нa пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв.

Последвайте ни в Google Новини


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията:  Facebook  /  LinkedIn  /  Viber  /  Instagram  /  Twitter  /  Threads