Реформаторите притискат ГЕРБ за 1/4 от 28-те областни управители

Министрите готвят за Бойко Борисов два списъка със заместници, вторият - на партиен принцип

Пазарлъци

Реформаторите притискат ГЕРБ за 1/4 от 28-те областни управители
244 ~ 1 мин. четене

Реформаторският блок (РБ) иска ¼ от 28 –те областни управители, както и заместници навсякъде, разкриват източници в Министерския съвет (МС), пише в. "24 часа", цитиран от Kmeta.bg.

Реформаторите държат още и на участници в държавните агенции и комисии. Премиерът Бойко Борисов е дал пълна свобода на министрите си да си изберат заместници и очаква техните предложения в понеделник, .

Част от министрите обаче са подготвили по два списъка за понеделник. Единият е с кандидати само за тяхното министерство. Вторият бил по-дълъг и бил с имена за няколко ведомства. Той щял да се ползва, ако все пак бъде решено заместник-министерските постове да се раздават по партийни квоти.

Всеки министър има свободата да номинира свои лични кандидатури за ресора си. Единственото изискване на премиера било в тежките ведомства като финансите, МВР и социалното да има по трима заместници. Идеята била така премиерът Бойко Борисов все пак си запазва правото на последна дума, за да не се допуснат назначения на скандални хора.

Ръководството на парламентарните комисии ще бъдат разпределено на шахматен принцип. Така например зам.-шефът на СДС Румен Христов ще оглави земеделската, където министър е Десислава Танева от ГЕРБ. Почти сигурно ген. Атанас Атанасов от ДСБ ще получи вътрешната комисия, за да контролира министър Веселин Вучков от ГЕРБ.

Подкрепи Economic.bg