Регионалното министерство започва разговори с превозвачите за тол тарифите

На този етап предложението е да се таксуват около 50% от републиканската пътна мрежа

Регионалното министерство започва разговори с превозвачите за тол тарифите
380 ~ 1 мин. четене
От днес стартират разговорите с превозвачите за тол тарифите, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Таксите ще се начисляват за използване на републиканската пътна мрежа с въвеждането на новата системаза таксуване на тежкотоварните автомобили над 3.5 тона от 16 август 2019 г.

Тарифите са изработени от експерти на Световната банка, която е консултант на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Изискването на МРРБ е било да се предложат цени, по-ниски от средноевропейските, които обаче да отчитат географското ни положение. Очаква се приходите от тол таксите да осигурят допълнителен ресурс за ремонт и изграждане на пътища.

В съобщението на МРРБ се посочва, че при изработването на цените се е целяло те да не доведат до поскъпване на основните продукти от потребителската кошница. МРРБ ще предложи за най-масовият тежкотоварен транспорт между 3.5 т и 12 тона таксата да е около 10 ст. на километър. За по-тежките автомобили таксите ще са по-високи.

На този етап предложението е да се таксуват около 50% от републиканската пътна мрежа, т.е. около 10 000 км. Останалите 10 000 км, както и 20-те хиляди километра общинска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили над 3.5 т след въвеждането на тол-а.
Коментари: 0