Река в Канада изчезна заради глобалното затопляне

През 2013 г. река Слим е била бърза, студена, дълбока

Река в Канада изчезна заради глобалното затопляне

Река в Канада, дълбока 3 метра, изчезна заради отдръпването на ледник в североизточната част на страната. Това е първият съвременен случай на изчезване на река в Канада поради глобалното затопляне. 

Река Слимс е извирала от ледника Каскавулш, разположен в канадската провинция Юкон. Това е довело до преминаване на коритото й в коритото на друга река след разтапянето на ледника. В момента най-дълбоката част на водния басейн едва покрива маратонките на учените. 

Разтопените води в момента се оттичат в река Алсек и се вливат в Тихия океан, вместо в Берингово море. Интересен факт е, че на 26 май 2016 г. е регистрирано пълноводието на реката, показва информация на Вашингтонския университет в Такома.

Според изследването, публикувано в сп. "Нейчър джиосайънс", каньон с дълбочина 30 метра, сформиран в края на ледника, е пренасочил топящата се вода, предава bTV.

Ледникът  Каскавулш е посетен от учени през 2013 г., когато река Слим била "бърза, студена, дълбока". Миналата година водата на същото място била неподвижна и плитка. В същото време река Алсек станала по-дълбока и по-бързотечаща. 

Според експертите липсата на вода в р. Слимс не се дължи на промени във валежите, тъй като тя се подхранвала най-вече от топенето на ледника.

"Това е интересно проучване и то потвърждава отново, че климатичните промени имат голямо, широкоразпространено и понякога изненадващо въздействие", каза експертът по ледници Ричард Али от Държавния университет на Пенсилвания.

Коментари: 0