10-те държави с най-много световни културни обекти

Прочутите забележителности са под егидата на ЮНЕСКО

10-те държави с най-много световни културни обекти

Снимка: Pixabay

В световното културно наследство на ЮНЕСКО фигурират 1052 обекта в 165 държави по света.

Вижте 10 страни, където са най-много обектите под защитата на културната институция и някои от най-големите забележителности, подредени от британския в. Телеграф.

10. САЩ – 23 обекта


Една от забележителностите, за които всеки е чувал, е Статуята на свободата в САЩ.

Сред тези, които са по-малко популярни за публиката, е например националният парк Меса Верде в Колорадо, известен с каменните жилища в скалите на каньона на индианското племе анасази.

9. Русия – 26 обекта


Под егидата на ЮНЕСКО е Санкт Петербург – един от най-красивите градове в света. Сред по-малко популярните е Кижският Погост –дървени църкви от 18-и век, разположени на остров в Онежкото езеро – второто най-голямо езеро в Европа.

8. Великобритания – 30 обекта


Да, може би най-популярният монумент под световна защита е Стоунхендж. Друг е пещерният комплекс Горам в Гибралтар, който е британска територия. Част от комплекса са 4 морски пещери, а той е поставен под защита от 2016 г. Тук е един от последните хабитати на неандерталците в Европа и са запазени следи от 39 хиляди годишно офортно изкуство, описвани като най-ранните примери за абстрактно изкуство.

7. Мексико – 34 обекта


Древният град на маите Чичен Ица е първото нещо, за което се сещаме, когато се спомене световното културно наследство в Мексико. Сред малко популярните защитени обекти е домът и студиото на архитекта Луис Бараган в Мексико Сити.

6. Индия – 35 обекта


Да, Тадж Махал е сред защитените от ЮНЕСКО обекти. Но също така и Националния парк Казиранга, край бреговете на река Брахмапутра в североизточна Индия. Той е резерват с огромно биоразнообразие, едно от последните убежища на едрите азиатски бозайници и дом на застрашения от изчезване индийски носорог.

5. Германия- 41 обекта


Кьолнската катедрала е може би най-популярният сред тях. Друг, по-малко популярен обект, е фабриката за обувки Фагус в Алфелд, считана за знакова в съвременния индустриален дизайн.

4. Франция – 42 обекта


Със сигурност сте чували за красивите каменни стени на Каркасон. А дали сте чували и за минния басейн Северен-Па дьо Кале? И той е обект на световното културно наследство.

3. Испания – 45 обекта


Сантяго де Компостела – завършекът на прочутия поклоннически маршрут, е първият, за който човек може да се досети. Малко популярен е Бискайският мост край Билбао – най-старият транспортен мост в света.

2. Китай – 50 обекта


Безспорно най-популярната забележителност в страната – Великата китайска стена, попада сред защитените обекти. Но и Великият китайски канал – да, такъв има и тук, извън Венеция, също е под егидата на ЮНЕСКО. Започва да се строи 5 века преди новата ера и се състои от близо 2000 км водни пътища, свързващи басейните на 5 реки.

1. Италия – 51 обекта


Люлката на цивилизацията, наследник на древен Рим, Италия е с най-много обекти от световното културно наследство. Сред тях е Флоренция, един от най-красивите градове със забележителна архитектура. Друг защитен обект е град Урбино, с невероятния си херцогски дворец.

Коментари: 0