Рекорден брой граждани извън ЕС искат да учат във Великобритания

Намалели са обаче британците, които искат да следват висше образование в страната си

Рекорден брой граждани извън ЕС искат да учат във Великобритания
692 ~ 1 мин. четене

Brexit не отказва чуждестранните студенти да кандидатстват в британски университети. Това показват данни на UCAS – организацията, която обработва кандидатурите за британски университети, цитирани от Quartz. Най-новите данни показват, че желаещите да учат в Обединеното кралство, които не са граждани на Европейския съюз, са достигнали рекорден брой.

Отчетен е също така 3.4% ръст до общо 43 510 на броя на кандидат-студентите от ЕС (с изключение на Великобритания) през 2018 г. По този начин се обръща негативната тенденция от изминалата година. Новите данните надхвърлят и тези от 2015 г., но не и тези от 2016 г.

В момента гражданите на Великобритания и ЕС имат еднакви студентски такси и имат право на студентски кредити и безвъзмездни помощи. Докато британците и гражданите на останалите страни членки на Блока плащат до 10 444 евро годишно, студентите от държави, които не членки на ЕС, могат да плащат такси, достигащи до 33 873 евро на година. През 2017 г. британското правителство заяви, че през 2018 и 2019 г. ще продължи да осигурява финансова подкрепа на студенти от ЕС.

Намалели са обаче британците, които искат да следват висше образование в страната си. Отчетен е 0.9% спад на общия им брой в сравнение с 2017 г. През тази година броят им е 559 хил. UCAS аргументира този спад с редица фактори, сред които 2.5% спад на пълнолетното население на Великобритания, както и понижение на броя по-възрастни кандидат-студенти.

Подкрепи Economic.bg