Рекордно силни градушки ни очакват през 2016 г.

Пораженията до момента са по-големи, отколкото през 2014 г.

Рекордно силни градушки ни очакват през 2016 г.

Градушките като интензитет и нанесени поражения през 2016 г. ще бъдат рекордни от последните 10 години. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БНТ. 

Тя посочи, че към днешна дата пораженията са по-големи от рекордната 2014 г. Поразени са 7000 декара, които обаче са в обхвата на противоградните ракети. На този етап няма данни колко са пораженията, в незащитените райони.

В понеделник беше представено виждането за това как да бъде осигурена противоградна защита за всички територии - предвижда се изграждането на нови 32 площадки. Непокритите площи ще бъдат защитени с летателни машини, при които ефективността е с около 5 % по-ниска, припомни министър Танева. По думите ѝ със самолети земеделските площи ще може да се защитят не само от градушки, но и от проливни дъждове и слани.

Подобен начин за защита използват в Израел, Австрия, Германия, Гърция, Русия, САЩ, Канада, Аржентина. Промените в климата ще направят неизбежно използването на този модел. Изграждането му ще струва около 17 млн. лева. Танева призова фермерите да застраховат земите си, тъй като защитата няма как да бъде 100%.

Десислава Танева каза още, че вчера е затворено млекопреработвателно предприятие, което системно е произвеждало продукти, за които е претендирало, че са млечни, но всъщност са използвани растителни заместители. В регистъра има 250 производители, които могат да произвеждат млечни продукти, част от тях и заместители.

Танева посочи, че ежеседмично се проверяват млекопреработвателите, при които са установени най-много нарушения. Предвижда се заместители да не могат да се продават в насипно състояние, защото по този начин се извършват най-много злоупотреби.

Коментари: 0