Renault ще разгледа възможността за сливане с Fiat Chrysler

Първо обаче трябва да бъде приключена сделката с Nissan, което може да стане в следващите 12 месеца

Renault ще разгледа възможността за сливане с Fiat Chrysler
Френският автомобилен производител Renault SA възнамерява да рестартира преговорите за сливане с японския Nissan Motor Co в рамките на следващите 12 месеца, след което новосъздаденият конгломерат ще разгледа възможността за сливане с Fiat Chrysler Automobiles NV. Това пише Financial Times, позовавайки се на свои източници, като добавя, че френското правителство се противопоставя на този ход.

Информацията е сигнал, че френската компания се връща към стратегията, изготвена от бившия ѝ шеф Карлос Гон, който още пред 2-3 години говореше за сливането на Renault с Fiat Chrysler.

Евентуалното обединение на Renault, Nissan, Fiat и Chrysler ще създаде автомобилен производител, който би могъл да се конкурира по-добре с глобалните лидери Volkswagen AG и Toyota Motor Corp.

В края на миналата година Гон беше свален от поста председател на Борда на директорите на „Nissan“, след като беше арестуван в Токио по подозрения за данъчни измами и неправомерно използване на фирмени средства. Госн заяви, че обвиненията са „незаслужени“.

Fiat Chrysler също търси партньорство или сливане, като компанията провежда разговори с конкуренти за сделка, включително с PSA Group, се казва в информацията на FT.

Nissan, Fiat Chrysler и Renault са отказали да коментират темата.

Renault SA, който притежава 43% от Nissan, има пазарна капитализация от 17.3 млрд. евро. Японската Nissan, която от своя страна притежава 15% от Renault, има пазарна стойност от около 35 млрд. долара, а Fiat Chrysler – 20.4 млрд. евро пазарна стойност.

Именно този дисбаланс между пазарните оценки на Renault и Nissan създава проблем пред обединението на двете компании. Главният изпълнителен директор на японската компания предпочита Nissan да има водеща роля в алианса и твърди, че досега Гон е възпрепятствал това.
Коментари: 0