Решение на Фед поведе пазарите към зелена територия

Акциите на Apple скочиха с 3.7%, а тези на Micron – с близо 10%

Решение на Фед поведе пазарите към зелена територия

Снимка: БТА

Водещите индекси на Уолстрийт финишираха вчера на зелена територия след решението на Федералния резерв да не променя основните лихви и да не прави нови увеличения през тази година. Бенчмаркът Dow Jones нарасна с 216 пункта или 0.84%. Широкият S&P 500 прибави 1.09%, а технологичният NASDAQ – 1.42% до 7838 пункта. Акциите на Apple скочиха с 3.7%, а тези на Micron – с близо 10%. През деня стана ясно, че броят на заявленията за помощи при безработица е достигнал най-ниски стойности за последния месец, докато пазарът на труда се затяга още повече след края на петседмичното временно прекъсване на работата на американското правителство. Молбите за помощи при безработица са намалели до 221 хил. при очаквания от анализаторите за ниво от 225 хил. 

Междувременно вчера се проведе среща на върха на ЕС, на която Брюксел се съгласи да отложи Брекзит до 22 май, при условие че Споразумението за оттеглянето бъде одобрено от Камарата на общините през следващата седмица. При приемане на договора от депутатите Великобритания няма да участва на изборите за ЕП. Английската и Швейцарската централна банка оставиха лихвените си проценти непроменени на фона на хаоса около Брекзит, а Норвежката банка-майка повиши лихвите за втори път от ноември насам и сигнализира, че може да има допълнително затягане.

Акцентите днес
Среща на върха - ЕС

Днес продължава срещата на върха на лидерите на Европейския съюз, на която ще бъдат засегнати редица ключови теми като глобалния икономически растеж, политическото състояние на Европа и Брекзит.

Netflix – Дневна  

След понижението във вторник, в сряда акциите на Netflix поскъпнаха с над 4.5%, като спадът беше подкрепени от две различни линии на подкрепа. Смятаме, че моментът е подходящ за краткосрочна покупка с цел 380-385 долара, където е максимумът от октомври миналата година и при поскъпване над 390 долара ще може да се влезе в нова дълга позиция с цел първо психологическите 400 долара и после нов връх за видео-стийминг гиганта над 425 долара за акция.

USD/JPY – 8 часова

В средата на седмицата USD/JPY проби линията на подкрепа от началото на годината и в момента котировките правят опит да се изкачат над нея. Неуспешно изкачване над 111.00 ще даде предпоставки за продажба на валутната двойка с първоначална цел 110.50. Повишаване над подкрепата ще срещне съпротивата на 50-дневната средна, като при устойчив ръст покупка би била удачна с прибиране на печалбите около 112.00.

XAU/USD – Седмична

Златото поскъпва постепенно от средата на миналата година насам, като през февруари то поевтиня по-сериозно, но се движи към възстановяване на загубите. Очакваме цената да продължи да расте до поне 1350 долара за тройунция, където съпротивата се е оказала доста силна през последните три години.

Australia 200 – Дневна 

Австралийският индекс се движи възходящо от декември насам, но след като в началото на март проби линията на подкрепа, бенчмаркът „кръжи“ около 6100-6150 пункта, като подкрепата не му позвлява да се понижи под това ниво. В същото време имаме относително дългосрочна съпротива около 6300-6350 пункта. Оттук при спад на котировките очакваме тест при 50-дненвната средна ЕМА – неин пробив би ги изпратил до 6000 пункта. Изкачване над 6250 пункта ще даде възможност за покупка с първоначална цел 6300 пункта.

Коментари: 0