Браншът и правителството ще обсъдят отварянето на заведенията

Разговорите ще се случат след вчерашната заплаха за масово пpoтecтнo oтвapянe на обектите

Браншът и правителството ще обсъдят отварянето на заведенията

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Собственици на ресторанти, нощни клубове и дискотеки ще се срещнат с ресорните министри, за да обсъдят евентуалното възобновяване на работата на обектите, предава БНР. В хода на срещата, която ще бъде по-късно днес, ще бъде обсъден и срокът за изплащане на средства по мерките за държавна помощ, след като от бранша заявиха, че плащанията се бавят или „средствата изобщо не достигат до нас“.

Вчера заведенията заплашиха влacтитe, чe e възмoжнo дa ce cтигнe дo мacoвo пpoтecтнo oтвapянe нa обектите в cтpaнaтa пo пpимepa нa Итaлия, зaщoтo тъpпeниeтo им ce e изчepпaлo. А здравният министър Костадин Ангелов от своя страна заяви, че няма да се поддаде на натиск и заплахи.

На срещата ще се обсъди възможността работата на заведенията да се възобнови от февруари, по искане на Асоциацията на заведенията в България.

С цел да се потуши вчерашното напрежението, от бранша излязоха с писмо до вицепремиера Томислав Дончев и ресорните министри, в което настояват от 1 февруари да отворят обектите за хранене при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, нощните клубове да започнат работа от 12-и февруари, а компенсациите за персонала и за бизнеса да бъдат изплатени до 31-ви януари.

"При всички случаи за нас отварянето началото на февруари е, така да се каже, от основните искания. Това, което задължително искаме, е в момента възможно най-бързо да се изплатят помощите на персоналите и да започне изплащането на компенсациите на фирмите", заявиха от бранша.

Коментари: 0