Ресторантьори искат от Борисов да им опрости данъците заради коронавируса

Браншовите организации алармират за отлив на клиенти и опасност от фалити

Ресторантьори искат от Борисов да им опрости данъците заради коронавируса

Снимка: Pixabay

5480 ~ 1 мин. четене

От Българската асоциация на заведенията и сдружението на заведенията в България изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което искат да се вземат превантивни мерки заради коронавируса. Браншовите организации дават за пример Италия, където в момента са опростени всички данъци и осигуровки на ресторантьорите, става ясно от съобщение на асоциацията на нейната Facebook страница.

От името на нашите членове се обръщаме към Вас с молба за адекватна реакция. Засегнатите бизнеси трябва да бъдат подкрепени. В Италия за целта са определени 4.5 милиарда евро помощи. В очакване сме за своевременни и адекватни мерки от Ваша страна. В момента там не се дължат данъци, осигуровки, при пълни условия на форсмажор. За щастие, у нас положението е различно, но именно превенцията ще доведе до сериозен отлив на клиенти, което от своя страна ще предизвика невъзможност фирмите да се издължат към бюджета, НОИ и Здравната каса“, се казва в писмото.

Браншовите организации твърдят, че в първите 48 часа от обявяването на положителните проби за коронавирус в България е регистриран сериозен спад на посещенията на заведения за хранене. Отменени са и множество резервации. „Това ще причини сериозни загуби на бранша, а на фона на цялостното му състояние, може да се случат и масови фалити. По информация от НСИ, нашият бранш дава над 20 млрд. лв. добавена стойност годишно и осигурява прехраната на стотици хиляди, заети в сектора“, уточняват още в писмото си.

Коментари: 0