САЩ напускат ЮНЕСКО

Информацията бе официално обявена от генералния директор на организацията Ирина Бокова

САЩ напускат ЮНЕСКО

ЮНЕСКО официално потвърди информацията, че САЩ напускат организацията. От Организацията на обединените нации за образование, наука и култура изразиха съжалението си за официалното решение на американските власти да се оттеглят, пише Reuters

"След като получих официално уведомление от държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън като генерален директор на ЮНЕСКО, искам да изразя дълбоко съжаление относно решението на Съединените американски щати да се оттеглят от ЮНЕСКО", каза генералният директор Ирина Бокова в изявление. Тя добави, че решението на САЩ е загуба за многостранността и за семейството на ООН.

По-рано днес агенция Reuters съобщи, че американските власти възнамеряват в следващите дни да обявят изтеглянето на страната от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Агенцията се позоваваше на дипломатически източници, които коментираха, че решението не е обявено официално, но е вярно" и няколко часа по-късно информацията се потвърди. 

В сряда изданието Foreign Polic съобщи, че решението на САЩ да се оттегли от ЮНЕСКО е взето с цел да се спестят средства и в знак на протест срещу антиизраелските настроения на организацията. Според тяхна информация САЩ ще обяви изхода си от ЮНЕСКО, след като Организацията на обединените нации за образование избере своя нов генерален директор.

Още през декември миналата година източници на вестник Washington Post съобщиха, че в Конгреса на САЩ обмислят възможността за изход от организации на ООН като ЮНЕСКО, след като Съветът за сигурност прие резолюция, настоявайки Израел незабавно да прекрати дейността си за постигане на споразумение в окупираните палестински територии.

През 2011 г. Съединените щати намалиха финансирането на ЮНЕСКО след приемането на Палестина като пълноправен член на организацията. Примерът на САЩ беше последван и от Израел. В резултат на това международната организация загуби 22% от финансирането си.

Съединените щати, които допринасят около 80 млн. долара годишно за ЮНЕСКО и съставляват около 1/5 от бюджета се очаква все пак да запазят статут на наблюдател в организацията. Президентът Доналд Тръмп като цяло е критичен към ЮНЕСКО.

„Липсата на Съединените щати или всяка голяма страна с много власт е загуба. Не става въпрос само за пари, но и за насърчаване на идеали, които са от жизненоважно значение за държави като Съединените щати, като например образованието и културата”, казва дипломат на ЮНЕСКО.

Коментари: 0