Рибарското селище „Ченгене скеле“ се превръща в „бургаската Венеция“

По план от следващото лято това ще е новата атракция в Бургас, съхранила обичаите, нравите и начина на живот в уникалното селище

Рибарското селище „Ченгене скеле“ се превръща в „бургаската Венеция“
1 Видео

Снимка: Община Бургас

8408 ~ 4 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Има една особена порода бургазлии, по своему дълбоко тъжни, друг път опиянени от щастие, бохеми по дух, свободолюбиви и непринудени, болезнено откровени. Хора на честта и на дадената дума. Зад овехтелите дрехи, грубостта и напуканите им лица и ръце, се крият разтърсващи спомени - спомени за любов, приятелство, загуби и победи  - някои ги определят, като чешити. Те се определят, като рибари...

Този цитат от филма „Знаеш ли, бедни ми рибарю“, посветен на рибарското селище „Ченгене скеле“, най-добре описва общността там. Филмът разказва за автентичния живот и нрав на обитателите от рибарското селище, които в „незаконие” съхраняват рибарството, лодкарството и барабаджийството на родния бряг.

През 2014 г. всички 240 депутати от Народното събрание са получили копие от филма, като опит да бъдат разрешени проблемите на „Ченгенето”, които чакат повече от 40 години. Именно тогава селището е залято от две опустошителни наводнения, но хората там и до днес успяват да преминат през превратностите на времето, запазвайки колорита на селището и несломимия си рибарски дух.

Живият музей

Този малък залив е само на 8 км от Бургас и възниква през 70-те години на миналия век, но все още пази своя неповторим дух. „Ченгене скеле“ е част от нематериалното културно наследство на Бургаския район и хората там са една от малкото общности, запазили своето наследство - наследство в смисъла на занаяти, традиции и на общност като взаимоотношения.

Тук има само няколко улици, а най-известната носи името “Консервна”, кръстена по едноимения роман на Джон Стайнбек и е единствената в Европа. Кръстена е така по желание на живущите там, а за първи път името ѝ дава Стоян Проданов преди 15 години. Останалите 5 улици носят имена на морски ветрове – сироко, бонети, леванти, мелтем и лодоз.

Днес селището изглежда се насочва към по-доброто бъдеще с вярата и старанието, че в него ще съхранят обичаите, нравите и начина на живот в годините. В няколко етапа на реконструкция, целта е то да се превърне в едно събирателно място, което да привлича хора не само от Бургас, а от цялата страна, които искат да видят традициите и наследството на рибарите от Черно море.

Тук има най-много регистрирани рибари в цяла България и по тяхно желание Община Бургас подготвя всички проектни предложения и всяка следваща своя стъпка тя обсъжда с общността.

"Бургаската Венеция"

Дългогодишните усилия за съхранение, модернизация и социализация на рибарското селище са на път да се увенчаят с успех, след като миналата година се започна с изчистването на проблемите със собствеността. Това позволи на Община Бургас да търси европейско финансиране и проектите вече се движат успешно.

За модернизиране и популяризиране на рибарско селище „Ченгене скеле“ са в ход три проекта по Програма за морско дело и рибарство (ПМДР) на обща стойност над 2.6 млн. лв. Чрез тях ще се изгради лодкостоянка, която да обслужва рибарите и подпомага техните дейности и по друг проект ще се създаде етнографски комплекс, с който да се популяризира местността.

В трети проект „Силата на водата“ по ОП "Региони в растеж 2014-2020" ще бъде обновена и развита инфраструктурата на рибарското селище, като в него е включено и закупуването на ново корабче, което да вози пътници до „Ченгене скеле“.

Изключително живописни са плавателните канали за лодките с жилищата на рибарите от двете им страни и без съмнение гостите на Бургас ще искат да отидат да разгледат и тях. Затова и в разговори между рибарите и кмета на Бургас Димитър Николов се ражда идеята за освежаване фасадите на сградите край каналите така, че селището да придобие атмосфера, подобна на средиземноморско градче. Един от моделите, които ще бъдат следвани е на цветния остров Бурано, в лагуната на Венеция. Боядисването започва на 3 октомври и в него ще участват местните рибари, общински служители и доброволци. Главният архитект на общината Емил Бурулянов е подбрал топли цветове, които да кореспондират и на някои от вече използваните там.

С надежда към лято 2021

От общината казват, че по план догодина „Ченгене скеле“ ще се превърне в любимо място, където да се разходиш, да хапнеш риба и да си направиш незабравима снимка. Там ще има многофункционална зала, Кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, допълнително озеленяване, площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито, както и нов пристан.

В селището вече работят по лодкостоянката в акваторията западно от Рибарското селище като целта е съоръжението да обслужва дейностите по непромишлен риболов. То ще е и място за укритие на риболовни кораби.

Освен лодкостоянка, обслужваща дребномащабния крайбрежен риболовен флот, хидротехническото съоръжение ще изпълнява брегозащитни и брегоукрепващи функции, които са необходими като противодействие срещу морската абразия и срутвания. Проектът трябва да приключи октомври месец тази година.

В Културно-исторически комплекс "Ченгене скеле" Община Бургас иска да обособи пространство с широк обществен достъп за популяризиране на рибарския занаят и традиции. В комплекса ще има многофункционална зала, Кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито.

В ход е и изграждането на нов пристан и етнографски комплекс в непосредствена близост до рибарското селище. На територията на етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики, за да се развие морската култура, да се привлекат туристи, да бъдат създадени работни места за местната рибарска общност и не само. Общината очаква многофункционалната зала и амфитеатърът да се превърнат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем.

Сред проектите, които ще променят облика на селището са три малки постройки с експозиционни функции. Те ще бъдат еднопространствени, с дървена конструкция, а предназначението им е в тях да бъдат поместени постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот.

И ако доскоро „Ченгенето“ беше село, което го нямаше дори на картата, то днес местните със сигурност са в очакване на новия му облик. Селището ще продължава да посреща своите посетители с вечния цитат на Ърнест Хемингуей „Всичко, което е далеч от морето е провинция“, а бургазлии се надяват модернизацията и очакваните тълпи от туристи да не променят досегашния му дух и чар, а да ги запазят, защото както е казала английската писателка Розамънд Пилчър „В края на краищата всичко се променя… - Морето не се променя.“

Подкрепи Economic.bg