Рисковете около Grexit се покачват. Какво можем да направим?

При евентуална банкова криза спасителният вариант са капиталовите пазари

Рисковете около Grexit се покачват. Какво можем да направим?

През последните дни и седмици ставаме свидетели на все по-негативни новини около евентуалния фалит на Гърция и излизането й от Еврозоната.

Часовникът удари полунощ в Брюксел, 01:00 ч. в Атина и 18:00 ч. във Вашингтон. А Гърция така и не успя да плати необходимите 1.6 млрд. евро на МВФ. Това вече може да се нарече „просрочени задължения“, а не просто „незпълнение“, или забавяне от страна на Гърция. 

Все повече хора у нас се питат как всичко това ще се отрази на българската банкова система и на икономиката ни. Със сигурност ефектът няма да е позитивен през летните месеци, поне не и до положителното решаване на гръцките проблеми и поредното спасяване на страната от неизпълнение, което броени часове преди крайния срок изглежда като все по-далеч на хоризонта.

Ще бъде ли засегнат банковият сектор у нас от кризата в съседна Гърция?

БНБ вече ни увери, че българите няма защо да се тревожат за активите си в гръцки банки, защото кризата в съседката ни няма да засегне нашата банкова система, която поддържа високи нива на ликвидност и капиталова адекватност.

На територията на България към момента има 4 гръцки банки, като една от тях оперира тук само като клон. Останалите имат гръцко акционерно участие. Общо държат около 21% от банковата система у нас.

Ще се стигне ли до тяхното затваряне и ще се повтори ли случая КТБ с депозитите, които българите държат в тях? Това зависи от развитието на цялата ситуация между Гърция и нейните кредитори. В най-лошия възможен сценарий отказването на помощ за Гърция означава, че страната няма да бъде в състояние да изплати заема си в размер на 1,6 млрд. евро към МВФ (както и стана), което потенциално ще доведе до ефекта на доминото, свързан с това неизпълнение и в резултат до най-големия суверенен фалит в историята.

Задълбочаването на проблемите в южната ни съседка ще навреди на световните акции, което би трябвало да повиши цените на активите-убежища. Фалит от страна на Гърция ще добави още страхове и ще разпали съмненията за състоянието на гръцките банки и обезпечението, което използват за заемите от ЕЦБ.

Естествено монетата си има 2 страни и по точно – възможен друг, по-позитивен вариант. Сега се говори за 2 г. удължаване на спасителния план от ЕSM. На теория, германският парламент ще трябва да одобри подобен ход, но може да има начин да го заобиколи. Сделката ще включва ясна препратка за преструктуриране на дълга. Това винаги е било деликатен момент: МВФ и САЩ искаха опрощаване на дългове – нещо, което е неприемливо за Германия. МВФ вече отбелязва, че Гърция е поискала удължаване на погасяването му и това искане ще се счита за „своевременно“. Като се има предвид неотдавнашната позиция на МВФ, това изглежда малко вероятно.

Интензивни преговори, включително молбата в последната минута за третия спасителен план от Гърция, не са ползотворни. Искането за временно удължаване на спасителния план за още няколко дни, докато мине Greferendum, също не успя.

Гърция заяви пред Еврогрупата, че при ново споразумение може или да подкрепи вота с „Да“ в референдума, или просто да го отмени.

Във всеки случай, дори само накърняването на имиджа на тези банки в България, заради банките-майки би имало негативен ефект за инвеститорите у нас и в чужбина, така че не е изключен и варианта на поне временен застой или консолидация на банковата ни система през лятото.

Драмата около Гърция – възможност за покупки

Какво ще се случи и дали ударът за България ще бъде силен, предстои да разберем. Но това, което всеки добър независим финансов консултант би препоръчал на техния клиент, е да диверсифицира, или поне хеджира своите авоари. Ако към дадения момент имате някакви спестявания в евро или български лева, то може би е добре да се замислите каква част от тях да обърнете в щатски долари (или в така наречените валути-убежища като японската йена и швейцарския франк, както предпочитат мнозина).

А може би Вашият вариант за допълнителни доходи е спекулирането на финансовите пазари. Естествено това е свързано с високи рискове, но всеки вече знае, че докато досега можехме да оставим парите си да отлежават в банките и дори да получаваме някакви приходи от това, то след кризата с КТБ и значителното понижаване на лихвените проценти по депозитите у нас, подобен ход става все по-безсмислен. 

 

Ако краткосрочната търговия е за Вас, можете да се запознаете с ръководство по скалпиране или пък да изберете изпитана вече стратегия на професионални трейдъри.

Не забравяйте, за да намалите рисковете от грешки, винаги тествайте стратегията си първо на демо.

Ето и няколко БЕЗПЛАТНИ книги, които всеки добър инвеститор трябва да прочете.

 

Предупреждение за риск:Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd.

Коментари: 0