Робот предсказа кой град ще спечели битката за втора централа на Amazon

Централата на стойност 5 милиарда долара ще създаде 50 000 работни места

Робот предсказа кой град ще спечели битката за втора централа на Amazon
1168 ~ 2 мин. четене
Бостън ще спечели надпреварата за втората централа на Amazon, според система за изкуствен интелект, разработена от Wells Fargo Securities. Банковият робот за избиране на акции, наречен Aiera, смята, че градът е най-вероятният избор за втора главна квартира на технологичния гигант.

Централата на стойност 5 милиарда долара ще създаде 50 000 работни места и ще бъде равноправна със съществуващата вече централа на компанията в Сиатъл. 

През януари Amazon пусна кратък списък с 20 финалисти, които все още са в надпреварата за избор на място за новата щаб-квартира.

Aiera използва технологията за учене (т.нар. deep learning), за да генерира прогнози. В този случай тя разглежда различни фактори, като например медийни нагласи, макро анализа и как цената на акциите на Amazon реагира на новините, за да се определи кои са предпочитаните места, твърдят анализатори на Wells Fargo, цитирани от CNN.

Данните показват, че цената на акциите на Amazon е нараствала средно с 0.78%, след като Бостън е бил споменат 190 пъти в публикации относно втора централа на компанията.
След Бостън Aiera е избрала Чикаго, Атланта, Ню Йорк и Торонто.

Роботът Aiera не е единственият, който сочи Бостън като победител. По-рано тази година ирландският сайт за хазартни игри Paddy Power даде шансовете 3-към-1 Бостън да спечели втората центнрала. Други фаворити са Остин и Атланта, които имат шанс 7 към 2.

Други фирми обаче имат различни прогнози. Вашингтон бележи най-висок резултат от скорошния анализ на Hamilton Place Strategies, докато Атланта е номер едно в класацията BestPlaces на Sperling.

Amazon в момента е в процес на срещи с представители на всеки от 20-те финалисти в списъка с градове. Вече са минали срещите във Вашингтон и Денвър. Компанията се очаква да вземе решение тази година.
Подкрепи Economic.bg