Робот за близо $1 млн. приема посетителите в храм в Япония (видео)

Свещениците приемат новия си сътрудник, създаден от силикон и видими кабели

Робот за близо $1 млн. приема посетителите в храм в Япония (видео)
Робот с чертите на будистката богиня на милосърдието Канон приема посетителите в построен преди 400 години храм в Япония, предаде БТА. Хуманоидът Миндар, чието разработване струва почти 1 млн. долара, рецитира сутри и предупреждава с металния си глас за славолюбието и опасностите, свързани с желанието, гнева и егото.

Свещениците в храма Кодайджи в древната столица Киото гледат с добро око на новия си сътрудник, създаден от силикон и видими кабели. За тях роботът е приспособен към будизма и може да еволюира с темповете на технологичния прогрес и въз основа на придобития опит.

„Будизмът не е вярване в Господ, а вървене и ангажиране по пътя на Буда, независимо дали е представен като машина, парче старо желязо или дърво”, поясни свещеникът Теншо Гото.

Роботът е с размери на възрастен човек, с отворена горна част на черепа си, в която е поставена електроника и миниатюрна камера в лявото око. Единствено лицето, ръцете и раменете му са от силикон, за да напомнят човешка кожа. Роботът свещеник е инсталиран в специално предвидена за него зала. Върху стена са прожектирани преводи на английски и китайски език на рецитирани от него сутри, както и изображения на пейзажи и множество хора.
Коментари: 0