Роботът Atlas на Boston Dynamics показа нови умения в паркура

Хуманоидът е далеч по-подвижен, отколкото през 2013 г., когато едвам "ходеше"

Роботът Atlas на Boston Dynamics показа нови умения в паркура

Снимка: YouTube Screenshot

1616 ~ 1 мин. четене

Американската технологична компания Boston Dynamics учи старите си роботи на нови умения. Конкретно хуманоидния робот Atlas, който ходи на два крака, вече може да прави изненадващо елегантни гимнастически упражнения, включително стойка на ръце, салта и скокове. Производителят шеговито отбелязва, че машината става все по-добре практикува паркур.

Движенията на хуманоида, заснети и публикувани под формата на видео от Boston Dynamics, са изключително подобни на човешките и същевременно значително различни от тях, особено когато машината се свива като костенурка преди да се оттласне за стойка на ръце. Това не е първият път, когато Atlas показва умения в паркура, но производителят обяснява, че сега в робота са използвани нови техники, за да се опрости програмирането на движенията, които трябва да бъдат извършени. Така вече могат за машината могат да бъдат създавани нови набори от умения много по-бързо. Atlas успява да изпълни цялата заложена в „ума“ му рутина в около 80% от опитите – доста добър резултат дори и за човек.

Нивото на атлетичност, демонстрирано от Atlas, е наистина впечатляващо, предвид факта, че този 150-килограмов робот при първото представяне на прототипа през 2013 г. „едвам ходеше“.

Подкрепи Economic.bg