Роботи ще пазят в \"Майкрософт\"

K5 ще патрулират и ще сигнализират охранителите за извършени нарушения

Роботи ще пазят в \
216 ~ 1 мин. четене
„Майкрософт“ (Microsoft) ще използва роботи като допълнителна възможност за охрана на кампуса си в Силициевата долина. Роботите от типа K5 няма да арестуват нарушители, а ще се използват като движещи се аларми, които ще следят за сигурността на обектите, пише Smartnews.bg.

K5 ще могат да сигнализират до „истинските“ охранители за евентуални нарушения. Производителят „Найтскоуп“ (Knightscope) разработва модел, който позволява на роботите да различават престъпниците от работещите в предприятието. Роботите, разбира се, няма да могат да бдят непрекъснато. Зарядът им осигурява дежурство за едно денонощие, след което е нужно роботите да бъдат презаредени. Когато тази нужда се появи, те самостоятелно ще се придвижват към станциите за зареждане.

„Майкрософт“ ще продължава да използва хора като охранители, но с времето ще съкращава бройката им, а роботите ще изместят рутинните задачи по патрулиране, с което ще улеснят работата на пазачите. 

„Гугъл“ също работи върху проекти с роботи. Компанията наскоро купи „Бостън Дайнемикс“ (Boston Dynamics), фирма партньор на американската военна агенция за високотехнологични изследвания (DARPA). Роботите, които разработват от „Бостън Дайнемикс“, ще се използват във военното дело и в бъдеще ще могат да заменят войници. 

Идеята на компанията е да създаде армия, изцяло изградена от роботи. Работите се използват и сега в някои армии – през 2010 г. правителството на Южна Корея, например, постави роботи в демилитаризираната зона, която дели страната от Северна Корея.
Подкрепи Economic.bg