Роман Абрамович продава дела си в руска златодобивна компания

Милиардерът сключва сделката, когато цената на благородния метал е на рекордно високи нива

Роман Абрамович продава дела си в руска златодобивна компания

Снимка: Wikimedia

Роман Абрамович и неговите партньори продават дела си от 40.06% в руския производител на злато Highland Gold. Купувач е друг руски бизнесмен, който ще отправи търгово предложение към останалите акционери, съобщава Reuters.

Абрамович, собственик на футболен клуб Челси, e акционер в средноголемия производител на злато в продължение на много години. Той продава предприятието във време, когато цената на благородния метал е на рекордно високи нива.

Купувач е Fortiana Holdings Limited, регистрираната в Кипър компания на Владислав Свиблов с участия в проекти за цинк и злато в Сибир. Цената на сделката е близо 575 млн. долара, или 3.94 долара за акция.

Highland Gold е един от 10-те най-големи производители на злато в Русия с няколко мини в Далечния изток. Офертата оценява цялата компания на 1.4 млрд. долара, което е 4% премия спрямо затварянето на пазара в четвъртък.

„Това е стратегическа инвестиция за нас, в съответствие с нашата цел да изградим по-широко портфолио от активи в сектора на природните ресурси в Русия“, казва Свиблов в изявлението.

Очаква се цената на предложението към останалите акционери да бъде не по-ниска, отколкото в тази сделка. Сделката трябва да бъде финализирана през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Коментари: 0