Рублата отново се понижи

Сблъсъците в Източна Украйна отслабват нивата на руската валута

Рублата отново се понижи

Нивата на руската рубла отново претърпяват спад, след като в началото на търговията днес тя се понижи с още 1% спрямо щатския долар и еврото. Тази негативна тенденция влияе и на цените на петрола, като сериозно пречи на опитите за стимулиране на стабилизацията им, съобщава БНР.

Зачестилите въоръжени сблъсъци между правителствените войски и проруските сеператисти в Източна Украйна също определят влошаването на нивата на руската валута, като изказването на Барак Обама от тази сутрин допълнително влоши състоянието й.

Понижението на рублата се дължи отчасти и на спекулации, че в скоро време Руската Централна банка може да понижи основните лихви в страната. Днес вестник "Известия" цитира свои неназовани източници, според които РЦБ може да понижи ключовата си лихва с 2-3 процентни пункта до края на март. В края на миналата година банката повиши основната лихва с цели 6,5% до 17%, в опит да спре драматичната обезценка на руската рубла. Въпреки че РЦБ опроверга информацията на руския вестник, продължава да има спекулации, че Централната банка ще започне да понижава лихвите още на следващото си заседание в края на месеца.

Според някои търговци днешното понижение на рублата се дължи и на намаляващите продажби на чуждестранна валута от страна на руски експортни компании, след като в началото на седмицата имаше по-големи по размер продажби на чужда валута с оглед редовно месечно плащане на данъци.

Сега единната европейска валута поскъпва с 1,07% към 76,18 рубли, докато доларът се повишава с 0,97% към 65,85 рубли.

В същото време фондовата борса в Москва отваря с повишение, следвайки стабилизацията на петролните цени и възходящото движение на глобалните пазари на акции. Деноминираният в долари фондов индекс RTS се повишава с 0,3%, докато деноминираният в рубли индекс MICEX - с 0,7%.

Коментари: 0