Румъния изпревари много България по отношение на капиталовия пазар

Пазарът в северната ни съседка вече се води „развиващ се“, а не „нововъзникващ“, какъвто е българският

Румъния изпревари много България по отношение на капиталовия пазар
FTSE Russell, един от най-големите глобални доставчици на борсови индекси, повиши Румъния от „нововъзникващ“ на „развиващ се“ пазар. В продължение на три години северната ни съседка беше под наблюдение, а новият статут ще влезе в сила през септември следващата година, когато индексите на развиващите се пазари на FTSE Russell ще включват първите румънски компании, пише Romania-insider.

„Изправени сме пред исторически момент: това е международното признание, че Румъния заслужава да бъде повишена и аз съм щастлив и горд да ръководя екипа, който направи това възможно“, коментира Адриан Танасе, главен изпълнителен директор на Букурещката фондова борса. „Когато фондовият пазар се развива добре, икономиката върви добре. Надявам се, че подобрението ще накара повече мениджъри от държавни и частни компании да видят борсата като място, където те могат да развият по-нататък своя бизнес“, добави той.

Основната последица от това „надграждане“ ще бъде, че акциите на румънските компании вече ще станат достъпни за много по-големи международни инвестиционни фондове от тези, които са инвестирали досега на местния пазар.

„Фондовете, много по-големи от тези, които са инвестирали досега и които управляват стотици милиарди евро, ще могат да инвестират тук през следващите години, тъй като мениджърите на тези фондове сега са ограничени от перспективата да инвестират в погранични пазари“, обясни Лучиан Ангел, председател на Борда на директорите на борсата. „Румънските инвеститори биха могли да се възползват от тази „промоция“ в дългосрочен план, ако решат да приберат печалбите, предлагани от инвестиционните възможности на фондовия пазар“, добави той.

Три румънски акции понастоящем отговарят на критериите за допустимост, за да бъдат включени в FTSE Global All Cap Index. Става въпрос за Romgaz, Banca Transilvania и BRD-Groupe Societe Generale.

Групата на вторичните нововъзникващи пазари включват държави като Русия, Китай, Индия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Египет и Чили. Сред пазарите в региона, които вече се водят напреднали, са Румъния, Унгария и Чехия, докато Полша е развит пазар. Междувременно България, Хърватия, Словакия, Словения, Сърбия и Прибалтика са „гранични пазари“.

„Популяризирането на Румъния като развиващ се пазари може да се счита от гледна точка на капиталовия пазар като еквивалент на приемането на страната в Европейския съюз. Румъния заслужава да бъде повишена до статута на развиващ се пазар, тъй като многократно се е доказала като функционален и достъпен пазар“, добави Лучан Ангел.

Това е исторически момент за Румъния, чийто фондов пазар беше затворен по време на комунистическия режим и бе отворен близо половин век по-късно. Когато пазарът се отвори отново през ноември 1995 г., той започна с 6 компании. Сега на Букурещката фондова борса има 84 компании, котирани само на основния пазар, с комбинирана капитализация от 36 млрд. евро.

„Пред румънския капиталов пазар имаше много пречки за преодоляване и беше необходимо да бъде изминат дълъг път, за да стигнем до тук. Само помислете за това: преди шест години дори нямахме едновременно отчитане на румънски и английски език за котираните компании, така че на чуждестранните инвеститори им беше трудно да разберат какво се случваше на пазара. Сега имаме въведени нови и подобрени пазарни механизми, по-лесен достъп до пазара за инвеститори, подкрепяща фискална среда за институционални инвеститори, прозрачно и качествено корпоративно отчитане на емитентите, наличие на информационен поток на капиталовия пазар и законодателство на английски език, конкурентна рамка за търговия, подобрено корпоративно управление на дружествата, регистрирани на борсата. Тази нова среда привлече през последните години нови частни компании, които листнаха своите акции и облигации“, каза Лучиан Ангел.
Коментари: 0