Румъния пое европредседателството официално

На фона на тежка вътрешно политическа криза

Румъния пое европредседателството официално
От днес Румъния официално е новият ротационен председател на Съвета на ЕС. Северната ни съседка поема щафетата в сложен момент – на фона на остри политически скандали, рекорден срив на местната валута, а и след критики от страна на Брюксел за неразбиране на същността на председателството. 

Стартът му бе даден снощи на церемония в Букурещ, на която по традиция присъстваха лидерите на Блока, в това число председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. 

Междувременно политическият конфликт в страната е толкова непримирим, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се видя принуден да даде две отделни пресконференции – една с президента Клаус Йоханис и втора с премиера Виорика Дънчила, предава БНТ. 

„Европейската комисия е приятел на Румъния, колкото и да се съмняват някои страни. Ние ще ви подкрепяме през тези 6 месеца със същата енергия, която усещам в тази зала. За да сме сигурни, че първото румънско председателство ще бъде велик момент в историята на Румъния и на Европейския съюз”, каза в речта си снощи Юнкер.

Именно той в края на декември посочи, че „румънското правителство не разбира смисъла на председателството”, а думите му посолиха отворената политическа рана. Любопитно е да се проследи дали през следващите 6 месеца, докато трае европредседателството, страстите в страната ще се уталожат, или площад „Викторией” ще се изпълни отново с хиляди протестиращи. 

Коментари: 0