Румънската прокуратура разследва управляващите заради спорния закон

Президентът Йоханис даде извънредния указ на Конституционния съд

Румънската прокуратура разследва управляващите заради спорния закон
244 ~ 2 мин. четене

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) на Румъния е започнала разследване, свързано със извънредния правителствен указ, с който бяха внесени важни промени в Наказателния кодекс. Това заяви главният прокурор Августин Лазар, цитиран от Romania Insider.

Румънската антикорупционна прокуратура не е обявила официално, че е такова разследване е в ход, но Министерството на правосъдието потвърди информацията в комюнике.

От правосъдното ведомство заявиха, че са получили официално искане от специализираната прокуратура да й бъдат предадени всички оригинални документи, свързани с изготвянето и издаването на извънредната заповед, с която се правят промените Наказателния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Прокурорите са поискали още служителите на министерството да им предадат и цялата писмена и електронна кореспонденция, свързана с указа, както и имената на всички участвали в изготвянето и одобряването му.

Министерството на правосъдието обяви, че поема пълната отговорност за законодателна промяна, която е била направена законно.

„Ние смятаме, че разследването представлява сериозна намеса в дейността на изпълнителната власт и безпрецедентно променя баланса между конституционните сили“, се казва в комюникето на министерството.

Министърът на правосъдието Флорин Йордаче пое пълната отговорност за издаването на извънредния указ, който внася промени в Наказателния кодекс, с които се декриминализират някои важни корупционни престъпления, като например злоупотребата със служебно положение и конфликтът на интереси.

Националната дирекция за борба с корупцията е един от основните критици на тези промени, защото те ще попречат на борбата срещу корупцията.

„Тези разпоредби целят да освободят от наказателна отговорност високопоставени държави служители“, заяви ръководителят на структурата Лаура Ковеши.

Указът ще повлияе негативно на дейността на антикорупционната прокуратура, която в момента водя няколко разследвания за злоупотреба със служебно положение, като някои от тях вече са внесени в съда.

Междувременно президентът Клаус Йоханис също е предприел действия срещу спорния закон, сезирайки Конституционния съд. „Това очевидно е юридически конституционен конфликт между правителството и съдебната система, и парламента“, заяви Йоханис и призова правителството да отмени указа.

Държавният глава определи указа като „тежък удар“ върху реформите и борбата срещу корупцията и самият той участва в антиправителствените демонстрации.

Подкрепи Economic.bg