„Има такъв народ” излъчи нов председател на ЦИК

ГЕРБ отстъпи ръководната позиция, заемайки зам. председателското място

„Има такъв народ” излъчи нов председател на ЦИК

Снимка: Красимир Свраков

3812 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Централната избирателна комисия (ЦИК) все пак ще има председател, след като „Има такъв народ“ издигнаха Камелия Нейкова по време на днешната втора консултативна среща на парламентарно представените политически сили при президента Румен Радев. Тя бе единствената кандидатура за поста, поради което нейното утвърждаване от държавния глава е сигурно. Димитър Димитров от коалиция ГЕРБ-СДС ще бъде зам.-председател.

Нейкова е била говорител на предишния състав на ЦИК заедно с настоящия председател на комисията Александър Андреев. Тя обаче не е член в настоящия състав.

Тя e добър пример за председател на ЦИК, има добро име, опит и авторитет“, заяви Мая Манолова, председател на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“. От „Демократична България“ също подкрепиха Нейкова, като Христо Иванов заяви, че тя е „годна кандидатура“.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че партията му ще спазва законите независимо какви са те. „Не можем да си позволим да не вървим по закон“, каза той в президентството.

До избирането на нов председател се стигна, след като ГЕРБ оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК, обосновавайки решението си с факта, че останалите политически партии устройват заговор срещу партията. Днес на срещата обаче председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че Ципов сам е пожелал да оттегли кандидатурата си, след като по негов адрес са били отправени множество обиди.

„Въпреки разменените остри политически нападки, искам да благодаря за отговорността да бъде излъчена нова ЦИК, както е по закона и в срок. Надявам се, г-н Йорданов, Вашата партия да не снеме утре доверието си от г-жа Нейкова“, заяви президентът, реферирайки към действията на премиера в оставка Бойко Борисов, който разпореди на Ципов да оттегли кандидатурата си.

Коментари: 0