Румен Радев: Ще съставя служебен кабинет след встъпването в длъжност

Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза, смята новоизбраният президент

Румен Радев: Ще съставя служебен кабинет след встъпването в длъжност

„Твърдо решен съм да се придържам към конституцията и ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност“. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев в официално изявление по БНТ.

„Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя обаче приключи безрезултатно“, коментира Радев.

Той посочи, че изтъкнатите от президента Плевнелиев мотиви да не назначава трети служебен кабинет не отменят разпоредбите на Конституцията. „В обръщението си президентът представи отказа си да изпълни конституционно задължение като отстъпване на правомощия“. По думите му основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своите правомощия да състави кабинет. „Конституцията съдържа възможност за президента да възлага правомощия само на вицепрезидента. Друго възлагане на правомощия към друг субект, включително новоизбран президент, конституцията не предвижда“. "Патосът на добрите намерения не замества закона", смята Радев.

Той призова „политическите актьори“ да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. „Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза“, заключи новоизбраният президент. 

Коментари: 0