Русия се оплака от „голяма информационна война“ срещу коронаваксината си

Путин се похвали с първата в света ваксина срещу COVID-19, която е преминала регистрация

Русия се оплака от „голяма информационна война“ срещу коронаваксината си

Снимката е илюстративна

Снимка: Unsplash

Русия отхвърли международната критика и скептицизъм към разработената в страната коронавирусна ваксина, изтъквайки, че срещу нея се води „голяма информационна война“. В страната настояват, че препаратът е безопасен и че работи. 

Вчера руският президент Владимир Путин обяви наличието на ваксина, вече одобрена от националните регулатори, което на практика я прави първата официално регистрирана в света срещу COVID-19. Ваксината вече е инжектирана на една от дъщерите му, което според Путин трябва да докаже нейната безопасност и ефективност. А масовото производство се очаква да започне още следващия месец. 

Новината за руската ваксина привлече широка критика и безпокойство относно безопасността и ефективността ѝ. Причината е, че препаратът е преминал само бързи клинични изпитвания на фаза 1 и 2 върху малък брой хора и все още няма публикувани данни от тях. Изследванията на фаза 3 трябва да започнат скоро, но Русия очаква да започне производството на ваксината през септември. 

Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко заяви в сряда, че твърденията, че ваксината е опасна, са безпочвени и са задвижвани от конкуренцията, предават местните медии, цитирани от CNBC. 

Кирил Дмитриев, изпълнителен директор на руския суверенен фонд RDIF, който подкрепя ваксината, наречена „Sputnik V“, заяви, че западната – и по-специално американската – критиката към ваксината е предубедена. 

„То (съобщението) наистина раздели света на онези страни, които смятат, че това е страхотна новина ... и някои американски медии и някои хора, които всъщност водят основна информационна война срещу руската ваксина“, коментира той пред CNBC днес. 

„Не очаквахме нищо друго, не се опитваме да убедим САЩ“, добави Дмитриев, посочвайки, че Русия разполага с „тази технология и тя може да бъде налична във вашата страна през ноември / декември, ако регулаторите одобрят“. 


Той призна като валидна критиката, че Русия все още не е изнесла данни от изследванията на ваксината, но посочи, че в момента се разпращат такива до „някои от нашите партньори“.

Коментари: 0