Русия иска да възстановява гръцката икономиката

Алексис Ципрас пристигна за разговорите в Брюксел

Русия иска да възстановява гръцката икономиката

Снимка: БГНЕС

Русия възнамерява да подкрепи възстановяването на икономиката на Гърция по пътя на разширяване на сътрудничеството в икономическата сфера, заяви днес пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак.

"В тази връзка проучваме възможността за преки доставки на енергийни суровини на гръцкото правителство, които да започнат в най-близко време" - цитира ТАСС думите на министър Новак.

Той поясни, че сега се работи по въпроса и министерството на енергетиката разчита да постигне споразумение до няколко седмици.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас пристигна на разговорите в Брюксел по въпроса за разрешаване на дълговата криза на Атина, съобщи британският вестник Daily Telegraph.

При пристигането си Ципрас подчерта пред репортери, че бил "готов на честен компромис". "Дължим това на всички народи в Европа, които искат да видят Европа обединена, не разделена. Можем да постигнем споразумение тази вечер, ако всички участници в преговорите искат това", допълнил Ципрас.

Гърция балансира на ръба на фалит, отразване от спасителна финансова помощ, просрочени плащания на Международния валутен фонд. Този месец южната ни съседка трябва да изплати огромни суми, с което би отблъснала внушенията, че може скоро да напусне еврозоната. 


Коментари: 0