Русия иска да завладее и пазара на втечнен природен газ

Страната може да се увеличи 4 пъти производството си до 20135 г.

Русия иска да завладее и пазара на втечнен природен газ
976 ~ 1 мин. четене

Производството на втечнен природен газ (LNG) в Русия до 2035 г. може да се увеличи 4 пъти, достигайки 83 млн. тон годишно. Това каза директорът на отдела за добив и доставка на нефт и газ към руското енергийно министерство Александр Гладков.

 „По наши оценки, през 2035 г. Русия ще произвежда 83 милиона тона втечнен природен газ срещу сегашните 21 милиона тона”, каза той.

Експертът обясни, че това ще се дължи на реализацията на новите проекти за добива на втечнен природен газ, а също и на пускането на новите мощности в завода за втечнен природен газ "Сахалин-2", трети и четвърти етап от проекта „ЯмалСПГ”.

Според оценките на Министерството на енергетиката, делът на руския LNG на световния пазар от сегашните 4.5% може да нарасне през 2035 до 15-20%.

Гладков добави, че световното търсене на втечнен природен газ през 2035 г. ще достигне 551 милиона тона, а предложените и изграждащите се проекти ще добиват по 355 милиона тона. По този начин прекомерното търсене ще създаде ниша от 196 милиона тона дефицит. „Това е нишата, за която ние (Русия – без.ред.) можем спокойно да се конкурираме”, каза Гладков.

Подкрепи Economic.bg