Русия може сама да дострои „Северен поток 2“

Германия отхвърля санкциите на САЩ заради строежа на газопровода, тъй като това е един търговски проект

Русия може сама да дострои „Северен поток 2“

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция заявиха, че са ангажирани газопроводът да се довърши

Снимка: БТА

11401 ~ 2 мин. четене

Президентът на Русия Владимир Путин не се съмнява, че страната му ще успее сама да дострои „Северен поток 2“ и че газопроводът ще заработи. Това заяви той след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Москва, пише руската агенция ТАСС.

„Да, разбира се, ние можем да достроим газопровода самостоятелно, без привличане на чуждестранни партньори. Единственият въпрос, който възниква в това отношение, е за сроковете за довършването на тръбата“, каза Путин.

Руският държавен глава призна, че за довършването на „Северен поток 2“ ще са нужни няколко месеца повече от очакваното. „Надявам се, че до края на тази година или през първото тримесечие на следващата строителните дейности ще бъдат завършени и газопроводът ще заработи“, заяви Путин.

Той обясни, че оценява високо подкрепата на Германия спрямо проекта. Той напомни, че отношенията между Москва и Берлин се градят въз основа на големи съвместни проекти в областта на енергетиката.

Ангела Меркел от своя страна каза, че страната ѝ отхвърля санкциите на САЩ спрямо „Северен поток 2“, тъй като това е един търговски проект.

„Това е икономически проект. Затова смятаме, че е правилен“, заяви Меркел и добави, че Германия не подкрепя международните санкции на САЩ, които целят да намалят броя на участниците в изграждането на новия газопровод. По думите ѝ Германия не вижда едностранна зависимост от Русия по отношение на газовите доставки.

През декември 2019 г. американският Сенат одобри бюджета за отбрана през финансовата 2020 г. Законопроектът за бюджета задължава администрацията на САЩ да наложи ограничителни мерки по отношение на руските газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“. След като на 20 декември документът бе подписан от американския президент Доналд Тръмп, на 21 декември базираната в Швейцария компания Allseas, която се занимаваше с полагането на тръбите за газопровода „Северен поток 2“, обяви, че спира работа.

В Германия редица политици и представители на бизнеса изразиха остри критики към действията на Вашингтон. В крайна сметка от кабинета на Меркел обявиха, че позицията на Берлин към „Северен поток 2“ не се е променила – германското правителство „твърдо разчита“, че проектът ще бъде завършен въпреки санкциите на САЩ.

Коментари: 0