Русия не желае да заделя газ за хъб „Балкан”

Преговорите с България са важни за Москва от гледна точка на транзита през Украйна, обясни Васил Начев

Русия не желае да заделя газ за хъб „Балкан”
Автор: Александра Сотирова
„Газпром” не планира да участва в проекта за газов хъб „Балкан” в България. Това каза ръководителят на газовия холдинг Алексей Милер пред репортери след среща между руския премиер Дмитрий Медведев и българския премиер Бойко Борисов. Информацията излезе в руската агенция ТАСС, но не се спомена в нито едно от изявленията, изпратени от българската правителствена пресслужба.

„Газпром” не участва в този проект. Всички наши газови ресурси в този регион са договорени в дългосрочен план”, казва Милер.

Според енергийния експерт Васил Начев това изявление няма общо с желанието на руската компания да изгради втората тръба на „Турски поток” през България. „Русия иска да доставя газ през „Турски поток”, а не да участва в спотовия пазар на територията на страната ни”, добави специалистът пред Economic.bg. По думите му Москва не иска да отделя капацитет за газовия ни хъб. Причината е, че страната иска да изпълнява дългосрочните си договори, а не да инвестира в проекти, които не ѝ носят сигурност.

Според него преговорите за газопровода между Москва и София са важни за Русия, тъй като договорът ѝ за транзит на газ през Украйна изтича в края на тази година и започналата вече обществена поръчка на „Булгатрнсгаз” за 2.8 млрд. лв. ще помогне Русия да е по-силната страна в разговорите.

По думите му българската страна сега е уплашена от развитието на големите енергийни проекти и само говори за реализацията на газов хъб „Балкан”, без реална перспектива за изграждането му.

„Турски поток” през Гърция няма да има, категоричен бе той като обясни, че все пак проектът може да се случи през страната ни под някаква форма.

България насърчава инициативата за изграждане на Балкански газоразпределителен център на своята територия, който бе включен в списъка на проектите от "общ интерес" на Европейския съюз през ноември 2015 г. Планирано е в България да се натрупват и преразпределят газови обеми от бъдещи газови връзки със съседните страни. В средата на февруари 2017 г. Европейската комисия отпусна на България около 1 млн. евро за разработване на проекта, пише ТАСС.
Коментари: 0