Русия понижи лихвите до постсъветски нива

Основната лихва вече е 4.5%

Русия понижи лихвите до постсъветски нива

Снимка: Wikipedia

740 ~ 1 мин. четене
Централната банка на Русия днес намали лихвата си със 100 базисни пункта до 4.5%, което е най-ниското им ниво от разпадането на Съветския съюз, предава CNBC.

Намалението е по-рязко, отколкото се очакваше от някои икономисти, които прогнозираха намаление с 50 базисни пункта. ЦБР вече веднъж намали ставките с 50 базисни пункта през април.

В изявление централната банка посочи, че дезинфлационните фактори са „по-дълбоки от очакваното поради по-дългата продължителност на ограничителните мерки в Русия и по целия свят“.

Банката заяви, че ефектът от краткосрочните проинфлационни фактори е "до голяма степен изчерпан", докато рисковете за финансова стабилност, произтичащи от нестабилността на световните финансови пазари, също намаляват.

„Очакванията за инфлация на домакинствата и бизнеса намаляха. При тези обстоятелства съществува риск през 2021 г. инфлацията да се отклони значително от целта от 4% “, посочва ЦБР.

„Ако ситуацията се развие в съответствие с основната прогноза, Банката на Русия ще разгледа необходимостта от по-нататъшно намаляване на ключовите проценти на предстоящите си заседания.“

В момента Русия е третата най-засегната страна в света от пандемията на коронавирус, с повече от 568 000 потвърдени случая.
Подкрепи Economic.bg