Русия разработи \"военен интернет\"

Всички компютри в мрежата са защитени срещу външни заплахи

Русия разработи \

Руските въоръжени сили са приключили разработването на военен интернет с официалното наименование "Дискретен сегмент за предаване на данни". Това съобщава в. "Известия", като цитира информиран представител на Министерство на отбраната на Москва.

"Военната мрежа не е свързана с глобалния интернет, а всички компютри в нея имат защита срещу включване на несертифицирани флашки и външни хард дискове", пише изданието.

Системата вече функционира с пълния си капацитет, във всяко военно поделение работят сървъри, които шифроват и предават информация. Сайтовете от този сегмент са достъпни само чрез компютри, сертифицирани от руската служба за опазване на държавната тайна - те работят с операционната система МСВС (Мобилна система на въоръжените сили). В мрежата действа електронна поща за предаване на секретна информация, включително документи с гриф "от особена важност".

Според източника на "Известия" военният интернет използва взета под аренда инфраструктура на компанията оператор "Ростелеком" и собствена разпределена инфраструктура на руското министерство на отбраната.

Коментари: 0