Русия ще ремонтира изтребителите ни МиГ-29

Тяхната годност ще бъде удължена за още 4 години

Русия ще ремонтира изтребителите ни МиГ-29
1368 ~ 1 мин. четене

Самолетите МиГ-29 ще се ремонтират от руската самолетостроителна корпорация МиГ, която е техен производител и единствената компания поканена да участва в обществената поръчка. Това стана ясно днес след подписано рамково споразумение за поддръжката им, съобщават от Министерство на отбраната.

Споразумението на стойност 81 млн. лева предвижда доставка на резервни части и на услуги като подмяната на резервните части ще бъде извършвана от българските инженери в авиобазата в Граф Игнатиево, пише в съобщението.

Поддръжка и ремонт ще бъде направена на 12 бойни и 3 учебно-бойни самолета МиГ-29 за, с което ще увеличи експлоатационния им период за още четири години. Така се възстановява летателната годност на изтребителите на ВВС и се гарантира тяхната експлоатация, включително и изпълнението на задачите по охрана на въздушното пространство, добавят от ведомството.

Това споразумение не води до отмяна или забавяне на процедурата за придобиване на нов тип многоцелеви боен самолет, подготовката на която е в напреднала фаза и се очаква до края на април да бъде внесена в Народното събрание, става ясно още от съобщението.

Подкрепи Economic.bg