„Русия трябва да е готова за изключване от интернет”

Това е сценарият, ако отношенията със Запада се влошат, коментира съветник на Путин

„Русия трябва да е готова за изключване от интернет”
3710 ~ 1 мин. четене

Русия трябва да е готова за „излизане от световния интернет" в случай на влошаване на отношенията със Запада, заяви Герман Клименко съветник на президента Владимир Путин в интервю за телевизионния канал RT.

„Затова пред нас стои задачата - да коригираме руския сегмент в интернет, за да се защитим от подобни сценарии", посочи Клименко, чийто ресот е развитието на интернет в страната.

По думите му ключовата инфраструктура, включително зоната на домейните, трябва да е територия на Русия, за да не може някой да я изключи.

Съветникът добави, че това няма да се отрази на интернет потребителите. „Важно е в Русия да продължат да действат електронната поща, телеграфът, телефоните, социалните мрежи", каза в заключение Клименко.

На въпрос уязвими ли са руските банки на мащабни хакерски атаки, за които съобщи през декември Федералната служба за безопасност, Клименко отговори, че „неуязвими решения не съществуват. Първоначално хакерството възникна като възможност да откраднеш нещо. „Преди това беше само информация, но сега са и пари. Днес не е необходимо да се ограби банка в реалния свят. Светът прие факта, че магазините губят 2-3% от стоките си в резултат на кражби. В банковия сектор има същото. Днес това се равнява загуба парола, която дава онлайн достъп до банката.”

Подкрепи Economic.bg