Русия в тежка рецесия заради санкциите и цените на петрола

Според националната статистика само за година БВП се е свил с 4,6%

Русия в тежка рецесия заради санкциите и цените на петрола
232 ~ 2 мин. четене

Ниските цени на петрола и санкциите, наложени на Русия от Запада заради украинската криза, доведоха руската икономика до тежка рецесия през второто тримесечие на тази година, сочат данните на националната статистическа служба Росстат, предаде в. „Сега“.

Според окончателните данни Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се е свил през второто тримесечие с 4.6% спрямо същия период на м.г. и след понижение с 2,2% през първото тримесечие на годината. Данните са по-лоши от средните прогнози за спад на БВП с 4.4% и показват, че руската икономика се намира в най-дълбоката рецесия от 2009 г.

Централната банка на Русия предупреди преди дни, че страната може да навлезе в икономическа рецесия и догодина, ако през 2016 г. цените на суровия петрол останат под 60 долара за барел.

Руският зам.-външен министър Сергей Рябков предупреди вчера, че вероятно САЩ и ЕС ще продължат да затягат санкциите срещу страната независимо от развитието на украинската криза. „Смятаме, че в някои области, без значение какво се случва в Донбас, трябва да очакваме по-нататъшно затягане на ограниченията“, каза той, цитиран от РИА „Новости“.

Според Рябков въведените през миналата седмица допълнителни санкции от САЩ срещу руски юридически лица, включително срещу „Рособоронекспорт“, е „отражение на политиката за усложнение на работата на руската отбранителна промишленост и на всички държавни механизми“. „Ние разбираме, че трябва да се научим да работим в тези условия“, обясни още Рябков.

За изпадането на страната в рецесия допринасят също обезценяването на руската рубла от началото на годината и последвалият скок на инфлацията – фактори, които доведоха до сериозно намаляване на вътрешните потребителски разходи. За последната година рублата загуби над 40% от стойността си спрямо американския долар, което я направи една от най-слабо представящите се валути в световен мащаб. 

В същото време негативния ефект от слабите цени на петрола се пренесе в редица други части на руската икономика. Индустриалното производство в страната падна през юни за пети пореден месец, отчитайки най-продължително влошаване от 2009 г. насам, докато промишлеността също се влоши изненадващо през юли.

Подкрепи Economic.bg