Русия възражда съветските „ядрени влакове“ (видео)

Композициите ще носят междуконтинентални балистични ракети от ново поколение

Русия възражда съветските „ядрени влакове“  (видео)

Русия е провела успешни тестове на междуконтинентална балистична ракета, носена от влак. Ракетата е част от военната програма „Баргузин“, която е фокусирана върху съживяването на т.нар. „ядрени влакове“, популярни от времето на СССР, пише zerohedge.com.   

Изпитанията са извършени на космодрума в Плесецк преди 2 седмици. Те са били напълно успешни, проправяйки път за по-нататъшни летателни проверки, които вероятно ще са през 2017 г., съобщава агенция Интерфакс.


Влаковете ще превозват по 6 термоядрени междуконтинентални балистични ракети РС-24 Ярс и Ярс-М и техните командни звена. Те ще са съставени от по 6 вагона, всеки от които ще носи ракета. Всяка от ракетите може да носи по 4 бойни глави с капацитет между 0.4 и 1.2 мегатона.

Макар ракетите да са по-малко разрушителни от предшественика си Молодец, те са по-точни, по-далекобойни и тежат почти 2 пъти по-малко. Така влаковете, на които са натоварени, няма да се нуждаят от подсилени колела. Композициите по нищо няма да се различават от традиционните товарни влакове, за да бъдат по-трудно разпознаваеми от шпионски сателити.


Очаква се ракетната система да влезе на въоръжение между 2018 г. и 2020 г. и да е в експлоатация поне до 2040 г., обяви ръководителят на руските стратегически ракетни сили генерал-полковник Сергей Каракаев.

В миналото Съветският съюз е използвал балистични ракетни системи, разположени върху влакове, които допълват ракетите в силози и тези, базирани върху камиони. СССР е имал общо 12 ядрени влака, всеки оборудван с 3 ракети, носещи по 10 ядрени бойни глави. 


Тези системи са унищожени между 2003 и 2005 г., като част от договора за разоръжаване СТАРТ-2. Друга причина за това е, че фирмата разработваща ракетите SS-24 се намира в Украйна.  

Впоследствие ядрените влакове бяха забранени, но през 2014 г. руската армия отново се върна към тях, съобщавайки, че вероятно ще бъдат възстановени през 2019 г. Системата носи името на силния източен вятър Баргузин, който духа около езерото Байкал. Главната й цел е да се противопостави на американската система за незабавни глобални удари, която дава възможност на Пентагона да предприема атаки и прецизни удари по всяка мишена в света в рамките на 1 час.


Коментари: 0