Руската централна банка свали основната лихва на 15%

Това обаче се отрази негативно на рублата

Руската централна банка свали основната лихва на 15%

Централната банка на Русия обяви изненадващо понижение на основните си лихвени нива, описвайки доста мрачна икономическа картина в страната и това предизвика рязко понижение на руската рубла.

Руската централна банка намали с 2 процентни пункта своята основна едноседмична репо лихва до ниво от 15%. Това представлява първо понижение на лихвата, след като през 2014-а година РЦБ се принуди да вдигне на шест пъти лихвените нива, за да овладее инфлационния бум и да ограничи срива на руската рубла, съобщава БНР. 

За последно Централната банка беше принудена да повиши драстично основната си лихва на свое извънредно заседание в средата на декември (от 10,5% до 17%), опитвайки се да спре драматичната обезценка на местната валута.

В изявление след края на днешното заседание Руската централна банка отбеляза, че драматичното повишение на лихвите през декември е успяло да стабилизира инфлацията и да охлади очакванията за по-солидна девалвация на рублата. В същото време РЦБ посочи, че забавянето на руската икономика ще намали инфлационния натиск в страната и прогнозира връщане на инфлацията под ниво от 10% през януари 2016-а година. Банката очаква по-нататъшно повишение на потребителските цени през следващите няколко месеца, като инфлацията вероятно ще достигне своя пик през второто тримесечие на годината.

Руската централна банка прогнозира и свиване на БВП на страната с 3,2% през първото полугодие на настоящата година след анемичния икономически растеж с 0,6% през 2014-а година.

Изненадващото понижение на лихвите от страна на РЦБ доведе до рязка обезценка на руската рубла. Сега доларът се повишава с 2,6% към 71 рубли, докато еврото поскъпва с над 3% към 80,43 рубли, след като първоначално двете основни валути дори скочиха до най-високи нива за 2015-а година сътоветно от 72,05 и от 81,60 рубли.

Коментари: 0