Руски документален филм представя тайните операции на Путин в Крим

Руският лидер разказва за среднощна среща с шефовете на силите за сигурност, фокусирана върху това как да спасят сваления украински президент Виктор Янукович

Руски документален филм представя тайните операции на Путин в Крим
4337 ~ 2 мин. четене
Президентът на Русия Владимир Путин разкри кога и защо е издал тайната заповед за анексирането на Крим. В трейлър на документалния филм на държавната телевизия „Россия-1" Путин говори открито за противоречивото завземане на Крим от Москва преди година, съобщава АФП.

Руският лидер разказва за среднощна среща с шефовете на силите за сигурност, фокусирана върху това как да спасят сваления украински президент Виктор Янукович, който избяга след прозападния уличен бунт в Киев.

"Поканих в Кремъл ръководителите на нашите специални служби, на министерството на отбраната и им поставих задачата да бъде спасен животът на президента на Украйна. Ние се приготвихме да го изкарваме направо от Донецк, по суша, по море и по въздух ... Това беше между-ти 22-ри и 23-ти, приключихме около 7 часа сутринта. И на раздялата аз казах на всички колеги: принудени сме да започнем да работим по връщането на Крим в състава на Русия", казва Путин, пише РИА"Новости".

Четири дни след срещата през февруари миналата година, неидентифицирани войници окупираха местния парламент в Крим и депутатите набързо избраха ново правителство. След това, на 18 март, украинската област бе официално анексирана от Москва, което предизвика гневна реакция по света.

Военната операция първоначално бе пазена в тайна и въпреки все по-очевидните действия на руските сили без опознавателни знаци в Крим, Москва настояваше, че единствено местни жители участват в бунта. По-късно Кремъл призна, че стои зад заграбването на властта.

В трейлъра на документалния филм Путин твърди още, че руската армия е била готова да навлезе със сила в източноукраинския град Донецк, за да спаси Янукович - силно корумпирана, но лоялна на Москва фигура, на когото се преписват заслуги за задържането на Украйна в сферата на влияние на Русия.


Коментари: 0