Руски министър за пръв път допусна, че „Южен поток“ няма да се строи

Ако потребителите ни в ЕС не оценяват предимствата на газопровода, да си поемат сами рисковете на транзита през Украйна, отсече министърът на икономическото развитие на РФ Алексей Улюкаев

Газов обрат?

Руски министър за пръв път допусна, че „Южен поток“ няма да се строи
152 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко
За пръв път откакто е лансирана идеята за мегагазопровода „Южен поток“, представител на руското правителство допуска възможността проектът да не бъде реализиран.

"Ако Европа иска да намали необходимостта от намаляване на транзитните рискове Русия, ще построи газопровода „Южен поток“, ако няма такава необходимост, то газопровода може и да не се строи“, заяви министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, цитиран от руските агенции.

Улюкаев oбясни още в тази връзка, че ако Европа се откаже от проекта „Южен поток“, то тя трябва да поеме върху себе си рисковете от нарушаване на гарантираните доставки на газ, намекна той за традиционната "вина" на Киев за смущенията в доставките.

Министърът на икономическото развитие подчерта, че строителството на тръбопровода до Китай няма никакво отношение към изпълнението от страна на Русия на ангажиментите пред европейските потребители на газ.

Става въпрос за естествена диверсификация и баланс на доставките, отбеляза Улюкаев. Той добави, че „газът на Русия стига и за Изтока и за Запада“. По думите на руския министър, „Южен поток“ е начина да се свалят транзитните рискове за Европа. „Ако европейските потребители имат нужда да свалят рисковете, то ние ще построим „Южен поток“, ако няма такова търсене, то няма да го изграждаме...“

По думите му обаче в този случай „гаранциите на доставките трябва да поемат онези, които се отказват от възможностите на проекта на руския монополист „Газпром“. „Иначе газът ще ни стигне и за Изтока и за Запада“, отсече шефът на руското икономическо ведомство.

Подкрепи Economic.bg