Руският Forbes моли за помощ американския офис

Според журналистите на изданието, целта на собственика е да унищожи „редакционната независимост”

Руският Forbes моли за помощ американския офис

Редакцията на руското издание на Forbes призова ръководството на американската компания да не назначава за главен редактор Андрей Золотов и да се намеси в конфликта между журналистите на изданието и неговия собственик Александър Федотов.

„Ние молим за вашата подкрепа в този най-драматичен епизод в историята на руския Forbes и се надяваме, че ще започнете да разследвате какво се случва”, се казва в писмото на 29 журналисти, цитирани от „Интерфакс”. Според правилата за предоставяне на лиценз, кандидатурата на главния редактор трябва да бъде одобрена от американския офис на Forbes.  

Журналистите твърдят в писмо, че Александър Федотов е заменил досегашния главен редактор на изданието Николай Мазурин с Андрей Золотов, след като Мазурин е отказал да премахне от броя за месец август статия за бизнеса на братя Магомедови, свързана със злоупотреби.

Те добавят, че изявлението на Федотов, че статията е била отстранена по настояване на адвокати, не е вярно, защото редакцията взема предвид всички препоръки на адвокати. „Нарушавайки грубо закона и нашата харта, г-н Федотов извади статия от списанието. В резултат на това г-н Мазурин поиска прокуратурата да разбере как може една статия, подписана от главния редактор, изведнъж да изчезне от списанието”, се казва в писмото.

Според журналистите от руския Forbes целта на Федотов е да унищожи „редакционната независимост”.

Андрей Золотов бе назначен за главен редактор вместо Николай Масурин на 26 юли. Представител на издателската къща ACMG (издател на списанието), каза, че статията за братята Магомедови се финализира, а нейното спиране от броя е свързано с коментари по публикацията на адвокати.  

Коментари: 0