Руското правителство ще бори кризата с 18 млрд. евро

Вицепремиерът Игор Шувалов обяви антикризисната програма

Руското правителство ще бори кризата с 18 млрд. евро

Руското правителство се готви да започне антикризисна програма, която трябва да се справи със застоя на икономиката. Тази програма ще струва на държавата 1.375 трилиона рубли или 18 млрд. евро, обяви вицепремиера Игор Шувалов, цитиран от агенция Интерфакс.

Планът за борба с кризата е бил обсъждан в продължение на дни и съдържа повече от 100 клаузи, насочени към подкрепа на растежа, диференциране на икономиката и най-вече подкрепа на малкия и среден бизнес.

Освен значителната помощ за руската банкова система около 50 млрд. рубли ще бъдат разпределени за подпомагане на селското стопанство. Други 20 млрд. ще трябва да стабилизират индустрията, а 16 млрд. са предназначени за здравното министерство, което трябва да ги преинвестира за закупуването на лекарства, сподели още Шувалов.

След негова среща с президента Владимир Путин стана ясно, че парите ще дойдат от Националния помощен фонд, който представлява голям резерв от пари в брой, генерирани от експорта на енергийни продукти. Тези средства са натрупани през последните няколко години, когато цената на петрола държеше високи нива и следователно предоставя на правителството добра доходност.

Русия се готви за рецесия през 2015г., след като САЩ и страните от ЕС нанесоха двоен удар по икономиката на страната - От една страна рязкото понижение на цените на петрола, който формира основния износ на Русия, а от друга – санкциите от страна на запада, който обвинява Москва в неправомерно участие в конфликта в източната част на Украйна.

От своя страна Владимир Путин каза, че международните правила подлагат световната икономика на ерозия под влиянието на политически фактори. Според него  това е урок за Москва и тя трябва да повиши икономическия си суверенитет, като при това остане естествена част от световната икономика: „Ние всъщност бяхме доста наивни. Това са фундаменталните правила на световната икономика, която е непоклатима“, каза Путин, след което допълни, че „Това по-скоро е един урок“.

Коментари: 0