Ръст на световните цени на храните до нов 10-годишен връх

Покачването се дължи на увеличените цени на пшеницата и млечните продукти заради тяхно засилено търсене

Ръст на световните цени на храните до нов 10-годишен връх

Снимка: Красимир Свраков

908 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Световните цени на храните се покачиха през ноември за четвърти пореден месец, достигайки нов 10-годишен връх в резултат на увеличените цени на пшеницата и на млечните продукти заради тяхно засилено търсене, съобщи агенцията по храните на ООН при представяне на редовния си ежемесечен доклад, предава Reuters.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, нарасна през ноември с 1.2% спрямо октомври до 134.4 пункта и вече е с 27.3% над неговото ниво година по-рано (спрямо ноември 2020 г.). Това представлява най-високо ниво на ценовия индекс на храните от юли 2011 г. насам.

Индексът на FAO за цените на зърнените култури нарасна през ноември с 3.1% спрямо предходния месец и беше с 23.2% по-висок от нивото си отпреди година, като цените на пшеницата достигнаха най-високи стойности от май 2011 г. насам.

Индексът на цените на млечните продукти пък отбеляза най-голямо месечно увеличение, нараствайки с 3.4% спрямо октомври, като се запази силното глобално търсене на внос за масло и мляко а прах, с оглед на факта, че купувачите се стремяха да осигурят доставки в очакване на затягане на пазарното предлагане.

Индексът на цените на захарта се увеличи с 1.4% спрямо месец по-рано, и с близо 40% спрямо ноември 2020г. Увеличението се дължеше главно на по-високите цени на етанола, въпреки че големите доставки от Индия и положителната перспектива за износа на захар от Тайланд ограничиха възходящия ценови натиск върху котировките.

Индексът на цените на растителното масло пък се понижиха слабо през ноември с 0.3% спрямо рекордния октомврийски ценови връх, отразяващи по-ниските цени за соево и рапично масло, както и по-ниски цени на суровия петрол. Международните цени на палмово масло пък останаха стабилни.

Индексът на цените на месото на FAO също се понижи през ноември, намалявайки с 0.9% спрямо октомври под влиянието на намалените покупки на свинско месо от Китай, което доведе до по-ниски международни котировки, докато цените на овчето месо също паднаха рязко поради увеличените доставки за износ от Австралия.

Относно производството на зърнени култури, FAO посочва, че световно производство на зърнени култури през 2021 г. ще достигне 2.791 млрд. тона, което е малко под 2.793 млрд. тона, прогнозирани през октомври. Това обаче ще представлява рекорден добив на зърнените култури. Прогнозата на FAO за световните запаси от зърнени храни до края на сезоните през 2022 г. възлиза на 822 милиона тона, което е с 2.9 милиона тона повече от октомври.

В същото време FAO очаква увеличаване с 1.7% на световното потребление на зърнени култури през 2021/2022 г. до 2.81 млрд. тона - малко под октомврийската прогноза за 2.812 млрд. тона.

Подкрепи Economic.bg