Германия налага локдаун за неваксинираните

Следващата седмица предстои да бъде взето решение дали ваксинацията да стане задължителна в страната

Германия налага локдаун за неваксинираните

Снимка: БТА

5910 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Националните и регионални лидери на Германия се съгласиха да забранят на неваксинираните хора достъп до голяма част от обществения живот, опитвайки се да отблъснат четвърта COVID вълна, предава BBC. Напускащият канцлер Ангела Меркел определи широкообхватните мерки като акт на „национална солидарност“.

Според новите наредби само ваксинираните германци или тези, които наскоро са се възстановили от COVID,ще бъдат допускани в ресторанти, кафенета, кина, места за отдих, магазини (не от първа необходимост), фитнес центрове и др. 

Съгласно мерките, договорени от 16-те провинции и федералните лидери на Германия:

  • Неваксинираните ще бъдат ограничени до срещи със собственото си домакинство и още двама души;
  • Неваксинираните няма да могат да посещават ресторанти, културни заведения и магазини, които не са от първа необходимост;
  • Клубовете ще бъдат затворени в райони, където са регистрирани 350 случая на 100 000 души през последните седем дни - националният процент е над 400;
  • Събитията на открито, включително футбол в Бундеслигата, ще имат ограничени тълпи от 15 000 души;
  • Фойерверките в новогодишната нощ ще бъдат забранени.

Очаква се през следващата седмица да се вземе решение и дали ваксинацията ще стане задължителна от февруари 2022 г. Това предложение е на фона на новата мутация Омикрон, която вече е засечена в редица европейски градове и Световната здравна организация определи като „силно опасна“.

Четвъртата вълна трябва да бъде прекъсната и като се има предвид ситуацията смятам, че задължителната ваксинация е подходящо да се приеме“, заяви Ангела Меркел.

Нейният наследник Олаф Шолц, който се очаква да поеме поста на канцлер следващата сряда, вече беше заявил, че подкрепя този хо.  Кметът на Берлин Михаел Мюлер каза, че по-голямата част от случаите на COVID се дължи на неваксинирани хора.

Подкрепи Economic.bg