С даренията си Huawei отново подпали политически пожар

С даренията си Huawei отново подпали политически пожар

Снимка: Unsplash

Технологичният гигант Huawei отново попадна насред кръстосания огън между САЩ и Китай, този път искрата бе решението на компанията да дари маски за защита от коронавируса. Последваха нападки, че мотивите ѝ са свързани с желанието по този начин да си спечели благосъстоянието на правителства по отношение на бъдещите им телекомуникационни мрежи от ново поколение (5G мрежи). 

Huawei е в процес на предоставяне на 6 милиона маски на Канада, заедно с други лични предпазни средства, съобщиха от Globe and Mail в Торонто тази седмица. Другата страна, която се спряга за получател на дарения, е Франция. 

И Канада, и Франция отрекоха, че дарените маски от Huawei може да повлияят на решенията им дали да включат китайската фирма в своите 5G мрежи, предава CNBC и уточнява, че технологичната компания е отказала коментар по въпроса. 

По-рано Huawei поиска федерално одобрение да бъде допусната в изграждането на 5G в Канада. 

“Не очакваме тези дарения да окажат някакво влияние върху нашите решения. Всъщност те няма да повлияят на нашите решения по никакви въпроси”, отбеляза премиерът на страната Джъстин Трюдо, според канадската Global News.

Междувременно главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, която бе заловена във Ванкувър в края на 2018 г., в момента е в процес на екстрадиция, за каквато настоя САЩ.

Вашингтон упорито сочи Huawei като риск за националната сигурност, твърдейки, че неговото оборудване позволява на китайските власти да извършват кибершпионаж. Американските власти се опитват да убедят и другите страни да забранят на Huawei участие в 5G – обещаващите мрежи от ново поколение, чието разгръщане тепърва започва. 

Въпреки американските усилия страни като Обединеното кралство започнаха да въвеждат оборудване на Huawei или планират да го направят. Други, включително Австралия и Япония, последваха примера на САЩ и забраниха китайския бранд. 

Производителят на телекомуникационно оборудване дари стотици хиляди маски за лице на Испания, Нидерландия и Италия, както и 12 000 на Полша, съобщи Politico миналия месец.

Републиканският представител Марк Грийн посочи в интервю за Fox News – без да издава източници – че френският президент Еманюел Макрон е поискал от китайския президент Си Дзинпин около милиард маски. По думите на Грийн Си казал на Макрон, че Китай ще изпрати на Франция маските, ако използва оборудване на Huawei в своята 5G инфраструктура.

Не е ясно дали Huawei действително дарява маски на Франция. Говорителят на компанията не откирит за коментир. Но след твърденията на Грийн, френското посолство в САЩ отрече Си и Макрон някога да са обсъждали темата за маските и 5G.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Джао Лицян също отговори, че коментарите на законодателя на Тенеси доказват, че “някои лица в САЩ прибягват до лъжи и дезинформация, за да саботират международното сътрудничество срещу пандемията”.

“Търговски цели”

„Би било наивно в крайна сметка да смятаме, че тези усилия са напълно алтруистични“, казва Фъргюс Райън, анализатор от Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI) пред CNBC. „Неизбежно тези големи китайски корпорации – като големи корпорации от всяка друга държава – биха привели тази щедрост към техните търговски цели”, смята той.

Според Райън Huawei може да използва тласъка на дарението си в Нидерландия например, където все още предстои търг за 5G през юни, а участието на китайската компания все още не е решено. 


Що се отнася до Полша, Райън коментира, че Huawei “без съмнение се надява, че даренията му ще помогнат да се реабилитира имиджа му”, след като директор по продажбите на компанията там бе арестуван по обвинение в провеждане на шпионаж от името на Китай. Впоследствие той е уволнен, като Huawei настоява, че действията му нямат “връзка с компанията”.

Високопоставен европейски политик също признава, че някои дарения може да имат политически мотиви. 

“Трябва да сме наясно, че има геополитически компонент, включващ борба за влияние чрез “политика на щедростта”. Въоръжени с факти, ние трябва да защитаваме Европа срещу нейните клеветници”, коментира в скорошна публикация в блог Жозе Борел, върховен представител на ЕС по външната политика. 

Дарения и за Ню Йорк

Huawei е дарила маски и друго оборудване и на Ню Йорк, по информация на губернатора Андрю Куомо. А там, както и в САЩ като цяло, компанита е подложена на много строиг ограничения и ефективни забрани за използване. 

Huawei не е единствената известна китайска технологична компания, която дарява лични предпазни средства. Фондация "Джак Ма" и Фондация "Алибаба" дариха над 7 милиона маски на близо две дузини азиатски страни, заедно със стотици хиляди тестове и коронавирусни комплекти.

Фактът, че много компании даряват маски, показва, че това не е политически ход, смята Антон Малкин, научен сътрудник в Центъра за международно управление на иновациите.

“Много компании даряват маски, така че не мисля, че можем да търсим много политическите аспекти на това, което прави Huawei. Всъщност те даряват на държави, които са забранили технологиите им”, отбелязва Малкин. “Huawei е фирма, която е под микроскоп от години, така че независимо дали даряват маски или не, това ще направи новина”, смята още той. 

Коментари: 0