„Булгаргаз“ предложи още по-ниска цена на газа през май

Намалението е с почти 7% спрямо април 2020 г.

„Булгаргаз“ предложи още по-ниска цена на газа през май
780 ~ 1 мин. четене

„Булгаргаз“ предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) още по-ниска цена на руския газ за месец май.

Окончателното предложение е цената на синьото гориво да е в размер на 23.52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство. В прогнозите си през март от обществения доставчик бяха заложили цена 26.00 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

В сравнение с утвърдената за месец април 2020 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената от "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване цена е по-ниска с 6.67 % или с 1.68 лв./MWh.

Припомняме, че според поправките в Закона за енергетиката както КЕВР трябва да утвърждава цените на природния газ всеки месец от първо число в съответствие с постигнатата договореност между „Газпром“ и българската компания.

Вече ценообразуването на руския газ за България е по нова формула, в която се включват петролна компонента и хъбова индексация, която е преобладаваща. Цените на спотовите пазари на природен газ в Европа напоследък са изключително ниски заради забавянето на глобалното търсене и значително по-топлата зима. Пандемията от короанвируса също се отрази негативно на цените на пазарите.  

Подкрепи Economic.bg